12:56 24.04.2018

Зміни до закону про громадянство не передбачають позбавлення громадянства тих, хто брав участь у виборах або служив в армії іншої країни з примусу

2 хв читати
Зміни до закону про громадянство не передбачають позбавлення громадянства тих, хто брав участь у виборах або служив в армії іншої країни з примусу

Президентський законопроект про внесення змін до закону "Про громадянство України", який передбачає нові підстави для втрати українського громадянства, зокрема для жителів окупованого Криму, не передбачає позбавлення громадянства для тих осіб, хто брав участь у виборах або служив в армії іншої країни з примусу, заявляє представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко.

"У ст.19 чітко чорним по білому написано відповідний абзац, запропонований президентом, про те, що всю відповідальність за тиск, обмеження і примушування українських громадян, які проживають в Криму, буде нести РФ. А, отже, ймовірне набуття громадянства українцями, які проживають на цій території під тиском агресора і окупанта РФ, не вважатиметься порушенням українського законодавства, і цих громадян, як виняток, не притягатимуть до відповідальності й не позбавлятимуть громадянства України", - сказала І.Луценко журнали там у вівторок в Києві.

"Наші громадяни, які були змушені здійснити ті чи ті дії на окупованій території, щоб зберегти життя, щоб не потрапити до в'язниці, щоб мати можливість годувати сім'ю, були змушені брати участь у референдумі під дулами автоматів або їх примусили служити в російській армії чи в "ЛНР" або в "ДНР", будуть позбавлятися такої кримінальної відповідальності й не будуть позбавлятися громадянства України", - додала парламентар.

При цьому, за її словами, у законі прописано, що позбавляти громадянства України будуть осіб, "які, скориставшись певними можливостями, беруть участь у виборах іншої країни" або служать в армії іншої країни добровільно. "Відповідальність для українських громадян, які не робили це з примусу, а робили це добровільно, настане з моменту, коли цей закон набуде чинності", - підкреслила І.Луценко.

Вона також зазначила, що відповідальність передбачатиметься для тих, "хто організовував примусове набуття громадянства іншої країни або примусову участь у референдумах, виборах, або служив у Збройних силах іншої країни".

І.Луценко нагадала, що зміни до закону про громадянство зареєстровані у Верховній Раді, "документ уже в парламенті на опрацюванні в певному комітеті". "Цим законопроектом вносяться зміни щодо правил надання громадянства особам, які не мали громадянства, надати їм таку можливість, а громадян, які мали громадянство і порушили правила, передбачені законом про громадянство, позбавити громадянства", - розповіла парламентарій.

За її словами, в законопроекті "жодного слова про кримінальну відповідальність" за відповідні правопорушення, "йдеться лише про позбавлення громадянства громадян України". "Прописуються кілька пунктів і надаються деякі повноваження комісії при президенті України - контрольні функції, можливості перевіряти подані документи, подаються додаткові обмеження, які будуть застосовуватися, щоб приймати рішення, чи надавати особі, що приїхала в Україну, громадянство", - повідомила І.Луценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА