14:30 24.04.2018

ПАРЄ визнала, що частиною територій українського Донбасу управляє Росія

3 хв читати
ПАРЄ визнала, що частиною територій українського Донбасу управляє Росія

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтримала поправку української делегації та проголосувала за визнання контролю Росії над частиною території українського Донбасу.

"Перемога! Прийнято важливу поправку української делегації в ПАРЄ в доповіді "Про надзвичайний стан і відступ від конвенції про права людини", і асамблея проголосувала за визнання окупації частини Донбасу Росією!" - написав глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв (фракція "БПП") на сторінці у Facebook.

Він зазначив, що відтепер "казкам про шахтарів і трактористів із військторгу" в міжнародних документах "настав кінець".

Представник української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко на сторінці у Facebook пояснив: "ПАРЄ підтримала правки української делегації, першим автором яких мав честь бути я, до однієї з доповідей. Тепер окупована територія Донбасу описана в рішенні ПАРЄ не non-government controlled territories (не контрольовані урядом території), а territories under effective control by the Russian Federation (території, контрольовані Росією)".

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради, член постійної делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко зазначила, що таким чином ПАРЄ зафіксувала правду про контроль РФ над частиною Донбасу.

"Сьогодні ще одна фіксація правди - щойно в ПАРЄ більшістю голосів прийнято важливу поправку української делегації в доповіді "Про надзвичайний стан і відступ від конвенції про права людини". Асамблея проголосувала за фактичне визнання окупації (ефективного дійсного контролю) частини Донбасу Росією. Кожна фіксація Росії-окупанта в міжнародних документах наближає її керівників - авторів авантюри з Кримом і Донбасом - до Гааги", - написала І.Геращенко у Facebook.

Як зазначено в резолюції, яку Асамблея розглянула у вівторок, Конвенція адаптується до будь-яких обставин, продовжуючи регулювати дії держави навіть у разі національної кризи.

Стаття 15 Конвенції про права людини, нагадують у доповіді, дозволяє державам відступати від певних зобов'язань під час війни або іншої надзвичайної ситуації, що загрожує життю нації. Проте національній владі не дозволяється діяти без обмежень.

Як зазначено в доповіді, держави, які відступають від положень Конвенції або донедавна робили це, - Україна, Франція, Туреччина.

Україна повідомила генеральному секретарю Ради Європи про відступ 9 червня 2015 року, що було пов'язано зі збройною агресією РФ.

Франція відступила від положень Конвенції у зв'язку з терактами, а Туреччина - через спробу перевороту в країні.

Зокрема ПАРЄ рекомендує Україні докладати подальших зусиль щодо поліпшення умов для людей, які використовують контрольно-пропускні пункти (КПВВ) між контрольованою урядом територією та непідконтрольною її частиною.

Крім того, Асамблея рекомендує Києву докладати зусиль для забезпечення достатніми ресурсами та належного функціонування судів, які переведено з непідконтрольних територій.

До цих положень з ініціативи представників делегації Верховної Ради України внесли поправки, згідно з якими непідконтрольні території в доповіді називають такими, що перебувають під контролем РФ, - "territories under effective control by the Russian Federation".

Згідно з інформацією О.Гончаренка, згадка про "тимчасово окуповані території, контрольовані російською окупаційною адміністрацією" була в проекті поправок до доповіді, проте остаточно їх було затверджено в дещо іншій редакції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА