16:25 24.04.2018

Україна просить Міжнародний суд ООН роз'яснити припис за позовом проти РФ

2 хв читати
Україна просить Міжнародний суд ООН роз'яснити припис за позовом проти РФ

Україна звернулася до Міжнародного суду (МС) ООН (Гаага) із проханням надати роз'яснення про стан виконання попереднього рішення суду в рамках позову України проти РФ про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, зокрема, відновити діяльність меджлісу кримськотатарського народу, повідомляє прес-служба МЗС.

"Уже зрозуміло, що Росія не має наміру скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності меджлісу, як прямо передбачено наказом МС ООН. Україна принципово не згодна з такою позицією; текст наказу абсолютно чіткий, зрозумілий і вимагає негайного скасування заборони. У зв'язку з цим Україна звертається до Міжнародного суду ООН виконати свої судові повноваження і підтвердити, що Росія зобов'язана скасувати заборону діяльності меджлісу відповідно до наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року про застосування тимчасових заходів", - ідеться в повідомленні МЗС у вівторок.

Відповідне звернення було передано у вівторок, 24 квітня.

У МЗС наголосили, що вже минув рік від моменту ухвалення судом відповідного рішення, а Російська Федерація продовжує здійснювати заборону та перешкоджати діяльності меджлісу.

"Україна вкотре висловлює глибоке занепокоєння підходами Росії до тлумачення положень рішення суду щодо застосування тимчасових заходів. Сьогодні цим кроком Україна знову заявляє, що дії Російської Федерації не відповідають нормам міжнародного права", - додали в зовнішньополітичному відомстві.

МЗС України також звернулося до міжнародного співтовариства із закликом наполягати на тому, щоб Російська Федерація дотримувалася норм міжнародного права, включно з виконанням обов'язкових приписів Міжнародного суду ООН.

Як повідомлялося, Міжнародний суд ООН (Гаага) в рамках позову України проти РФ 19 квітня 2017 року озвучив рішення, згідно з яким РФ у Криму зобов'язана забезпечити дотримання прав кримських татар, дозволити діяльність меджлісу кримськотатарського народу та забезпечити доступність освіти українською мовою.

Міжнародний суд ООН наказав обом сторонам утриматися від будь-яких дій, які могли би погіршити розглянутий спір.

У квітні 2016 року так званий верховний суд Криму визнав меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив її діяльність на території РФ. Верховний суд РФ у вересні 2016 року визнав законною цю заборону, відхиливши апеляційну скаргу представників меджлісу.

Меджліс у березні 2017 року подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА