20:29 24.04.2018

Звернення до МС ООН - додатковий тиск на РФ, яка має почати виконувати приписи суду

3 хв читати
Звернення до МС ООН - додатковий тиск на РФ, яка має почати виконувати приписи суду

Глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін пояснив причину звернення до Міжнародного суду (МС) ООН (Гаага) з проханням надати роз'яснення про стан виконання попереднього рішення суду у рамках позову України проти РФ про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, зокрема відновити діяльність меджлісу кримськотатарського народу.

"Наше звернення до МС ООН щодо тлумачення наказу про застосування заходів проти РФ - це додатковий тиск на Росію, яка має нарешті почати виконувати приписи суду, а не робити вигляд, що їх не існує", - написав П.Клімкін у своєму акаунті у Twitter у вівторок увечері.

Як повідомлялося, Міжнародний суд ООН (Гаага) у рамках позову України проти РФ 19 квітня 2017 року озвучив рішення, згідно з яким РФ у Криму зобов'язана забезпечити дотримання прав кримських татар, дозволити діяльність меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

Міжнародний суд ООН наказав обом сторонам утриматися від будь-яких дій, які могли б посилити цей спір.

У квітні 2016 року так званий Верховний суд Криму визнав меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборонив його діяльність на території РФ. Верховний суд РФ у вересні 2016 року визнав законною цю заборону, відхиливши апеляційну скаргу представників меджлісу.

Меджліс у березні 2017 року подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

24 квітня прес-служба МЗС повідомила, що Україна звернулася до МС ООН (Гаага) з проханням надати роз'яснення про стан виконання попереднього рішення суду у рамках позову України проти РФ про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, зокрема відновити діяльність меджлісу кримськотатарського народу.

"Уже зрозуміло, що Росія не збирається скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності меджлісу, як прямо передбачено наказом МС ООН. Україна принципово не погоджується з такою позицією; текст наказу є абсолютно чітким, зрозумілим та вимагає негайного скасування заборони. У зв'язку з цим Україна звертається до Міжнародного суду ООН виконати свої судові повноваження та підтвердити, що Росія зобов'язана скасувати заборону діяльності меджлісу відповідно до наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року про застосування тимчасових заходів", - йдеться в повідомленні МЗС.

Відповідне звернення було передано у вівторок, 24 квітня.

У МЗС наголосили, що вже минув рік з моменту ухвалення судом відповідного рішення, а Російська Федерація продовжує здійснювати заборону та перешкоджати діяльності меджлісу.

"Україна вкотре висловлює глибоку стурбованість підходами Росії до тлумачення положень рішення суду щодо застосування тимчасових заходів. Сьогодні цим кроком Україна знову заявляє, що дії Російської Федерації не відповідають нормам міжнародного права", - додали в зовнішньополітичному відомстві.

МЗС України також звернулося до міжнародної спільноти із закликом наполягати на тому, щоб Російська Федерація дотримувалася норм міжнародного права, зокрема виконання обов'язкових приписів Міжнародного суду ООН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА