21:11 24.04.2018

Голова Комітету ВР з прав людини попросить Раду Європи дати оцінку президентському законопроекту щодо громадянства

3 хв читати
Голова Комітету ВР з прав людини попросить Раду Європи дати оцінку президентському законопроекту щодо громадянства

Керівник Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря має намір звернутися до представника генерального секретаря Ради Європи з проханням дати оцінку президентському законопроекту (№8297) щодо громадянства.

"Я маю намір звернутися до представника генерального секретаря Ради Європи з питань України пана Режі Брійя з аналогічним питанням від імені комітету щодо надання експертної оцінки вже новому законопроекту, зареєстрованому 19 квітня", - повідомив він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Голова парламентського комітету зазначив, що наразі утримується від коментарів щодо суті цього проекту закону.

"Я утримаюся від своєї особистої оцінки змісту цього законопроекту, тому що я лише почав ознайомлюватися з порівняльною таблицею. Також я не хочу, щоб моя особиста оцінка на цьому етапі впливала на інших членів комітету до розгляду в комітеті", - сказав Г.Немиря.

Водночас він зазначив, що є ознаки того, що підготовка цього проекту закону відбувалася непрозоро.

Г.Немиря нагадав, що рік тому президент України подав до парламенту ініціативу про внесення змін до закону про громадянство, націлену на ліквідацію такого явища, як подвійне громадянство.

"Якщо говорити про уроки, винесені з першого законопроекту, то один урок полягав у тому, що, на думку комітету... він не відповідає Конституції України, входить у суперечність з міжнародними конвенціями, членом яких є Україна", - сказав народний депутат.

За його словами, в Раді Європи тоді надали негативний висновок президентському законопроекту.

При цьому він зазначив, що внесений президентом новий законопроект із питань громадянства має аналогічні ознаки, зокрема, документ розробляли без залучення кримських татар, представників діаспори, яких він може стосуватися, а також громадян із тимчасово окупованих територій.

Як повідомлялося, 19 квітня 2018 року президент України вніс до парламенту проект закону (№8297) про внесення змін до закону України про громадянство щодо удосконалення окремих положень.

Серед іншого він передбачає, що набуття громадянства РФ у результаті здійснення протиправних та недобросовісних дій на тимчасово окупованих територіях адміністрацією РФ і підконтрольними Росії самопроголошеними органами не вважається добровільним отриманням іноземного громадянства, а тому не є підставою для втрати українського.

Проте підставою для втрати громадянства України буде реалізація виборчого або іншого права, яке надає іноземне громадянство, або виконання зобов'язання, яке покладає іноземне громадянство, що може підтверджуватися даними публічних реєстрів державних органів, органів місцевого самоврядування іноземних держав, інформацією на офіційних веб-сайтах і в офіційних виданнях.

Підставою для втрати українського громадянства стане також використання паспорта іншої держави під час перетину кордону України, яке зафіксоване посадовою особою Державної прикордонної служби України або іншого держоргану.

Водночас у законопроекті пропонується уточнити процедуру набуття українського громадянства та відмови від іноземного.

У березні 2017 року президент вніс до Верховної Ради проект закону (№6175) про внесення змін до закону про громадянство щодо реалізації права змінити громадянство.

Частина його положень аналогічна тим, які містяться в новому президентському законопроекті, внесеному через рік.

Члени профільного парламентського комітету з прав людини у своїх висновках підтримали окремі норми законопроекту, які дають можливість встановити обмеження щодо наявності множинного громадянства у чиновників.

Водночас вони висловили низку зауважень та рекомендували за результатами розгляду в першому читанні направити законопроект до головного комітету для підготовки на повторне перше читання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Нетаньягу після ухвалення РБ ООН резолюції про припинення вогню в Газі скасував візит делегації Ізраїлю в США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА