09:48 27.04.2018

КС визнав неконституційним закон про всеукраїнський референдум

3 хв читати
КС визнав неконституційним закон про всеукраїнський референдум

Конституційний суд України визнав неконституційним закон України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 року.

Відповідну інформацію підтвердило джерело агентства "Інтерфакс-Україна".

За інформацією джерела, найближчим часом це рішення буде офіційно оприлюднено на сайті Конституційного суду.

Крім того, суддя КС Василь Лемак на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук написав: "Конституційний суд України прийняв рішення, автором якого я був і щодо якого глибоко переконаний в його важливості для України. Задоволений тим, що рішення ухвалено одноголосно всіма присутніми суддями і, напевно, ще більше - від того, що Конституційний суд відчув себе Судом! Спасибі колегам-суддям за довіру".

На порядку денному пленарного засідання палати Конституційного суду України від 26 квітня зазначено продовження розгляду справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону "Про всеукраїнський референдум". Це розглядалося в закритій частині пленарного засідання.

Як повідомило джерело в Конституційному суді інтернет-виданню "Українська правда", відповідне рішення КС ухвалив 26 квітня. "Закон "Про всеукраїнський референдум" визнали неконституційним як через порушення процедури його розгляду і ухвалення, так і з погляду його змісту", - сказав співрозмовник видання.

За словами джерела, ухваливши цей закон, Верховна Рада "вийшла за межі своїх конституційних повноважень, що не узгоджується з принципом верховенства права, зокрема, положенням про те, що вищу юридичну силу має Конституція, а закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі і повинні відповідати їй ".

Співрозмовник видання додав, що таким чином КС "не дав можливості державі узурпувати владу під прикриттям" народного волевиявлення "в обхід Конституції".

Конституційний суд 24 березня 2016 року розпочав розглядати конституційність закону про всеукраїнський референдум за поданням 57 народних депутатів.

57 народних депутатів наприкінці 2014 року звернулися до КС з клопотанням розглянути питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) як окремих положень, так і в цілому закону України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 (№5475-VI).

На думку парламентаріїв, Верховна Рада під час ухвалення закону перевищила свої повноваження, оскільки "звичайним законом" встановила як новий порядок зміни Конституції України (відрізняється від закріпленого в Основному законі держави), так і безпосередньо саму процедуру його прийняття ("порядок прийняття нової Конституції України"), яка не передбачена в чинному Основному законі.

Нардепи вважають, що Верховна Рада, приймаючи закон в цілому, порушила встановлену Конституцією України процедуру розгляду і прийняття законів.

1 грудня 2014 року група народних депутатів фракції "Блок Петра Порошенка" зареєструвала законопроект, яким пропонувала скасувати прийнятий при Вікторі Януковичі закон 2012 року про всеукраїнський референдум. Ще в 2012 р опозиція заявляла, що прийняття цього закону означає, що після парламентських виборів Конституційна асамблея підготує проект про внесення в Конституцію і оголосить нову редакцію Конституції на референдум. Таким чином, вважають в опозиції, на референдум може бути винесено положення, згідно з яким вибори президента України будуть проходити в парламенті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА