14:12 27.04.2018

КС України визнав неконституційним закон "Про всеукраїнський референдум" від 2012 р

3 хв читати
КС України визнав неконституційним закон "Про всеукраїнський референдум" від 2012 р

 Конституційний суд України прийняв рішення у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012, яким визнав цей закон неконституційним.

"Цим рішенням Конституційний суд України визнав закон неконституційним як через порушення процедури його розгляду і ухвалення, так і із точки зору його змісту. На підставі встановлення нелегітимності мети закону і невідповідність його положень вимогам Конституції України, КСУ дійшов висновку, що закон повністю суперечить Основному закону держави", - йдеться в оприлюдненому в п'ятницю прес-службою КС повідомленні.

У прес-службі зазначають, що Конституційний суд у своєму рішенні звернув увагу на порушення конституційної процедури розгляду та ухвалення закону, які мали системний характер і суттєво вплинули на остаточний результат ухвалення закону. Суд зазначив, що ухвалення актів Верховної Ради на пленарних засіданнях має здійснюватися виключно шляхом особистого голосування народними депутатами.

"З огляду на наведену юридичну позицію Конституційний суд України вважає, що системний, грубий характер порушення конституційної процедури розгляду та ухвалення нормативного акту, а також істотний вплив цього порушення на остаточний результат його ухвалення є підставою для визнання цього акта неконституційним", - підкреслили в суді.

КС також зазначає, що порушення конституційної процедури розгляду та ухвалення закону є достатніми для висновку про істотний вплив порушення на остаточний результат його ухвалення. "Однак, з огляду на мету закону, КСУ дійшов висновку про необхідність його перевірки на відповідність Конституції України також враховуючи його зміст", - додають в судовій інстанції.

У рішенні КС також ідеться про те, що Верховна Рада на рівні звичайного закону врегулювала ті відносини, які є предметом регулювання Конституції України. На думку суду, намір законодавця, втілені в законі про референдум, а також обрані ним законодавчі засоби не узгоджуються з Конституцією країни.

Конституційний суд вказує, що конституційні процедури внесення змін до Конституції України передбачають обов'язкову участь в цьому процесі парламенту.

"Законопроект про внесення змін до розділів I, III і XIII Конституції України повинен бути затверджений на всеукраїнському референдумі, проте такий референдум призначає президент України тільки після того, як законопроект був прийнятий не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Конституція України не передбачає іншого порядку внесення змін до Конституції України ", - підкреслюють в КС.

Згідно з рішенням КС, Верховна Рада, ухвалюючи закон, вийшла за рамки своїх конституційних повноважень, що не узгоджується з принципом верховенства права - положенням про те, Конституція має найвищу юридичну силу і всі нормативно-правові акти повинні відповідати Основному закону (ч.2 ст . 8 Конституції України).

"Конституційний суд підкреслює, що положення розділу ХІІІ "Внесення змін до Конституції України" підлягають особливому захисту з урахуванням їх значення для гарантування верховенства і стабільності Конституції України", - підкреслюється в повідомленні.

Тобто, КС дійшов висновку, що парламент, ухваливши закон, сформував "законодавчі механізми безпосереднього здійснення народом влади за межами порядку, передбаченого Конституцією, внаслідок чого був порушений конституційний принцип розподілу влади".

Також КС вказує, що повноваження щодо перевірки на конституційність питань, які виносяться на всеукраїнський референдум, покладені на Центральну виборчу комісію.

Крім того, КС у своєму рішення звернув увагу на те, що українському парламенту слід дотримуватися міжнародних стандартів проведення референдумів.

"Конституційний суд України вважає таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) Закон України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 № 5475-VІ із змінами. Закон України "Про всеукраїнський референдум" втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним судом цього рішення", - йдеться в повідомленні.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА