07:27 28.04.2018

Глави МЗС країн НАТО підтвердили політику альянсу щодо Росії як стримування в поєднанні зі значним діалогом

3 хв читати
Глави МЗС країн НАТО підтвердили політику альянсу щодо Росії як стримування в поєднанні зі значним діалогом

Міністри закордонних справ країн НАТО на нараді в Брюсселі, яка відбулася в п'ятницю, домовилися продовжувати щодо Росії політику стримування в поєднанні з істотним діалогом.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на прес-конференції, що така політика "є правильною".

"Нам необхідно ще більше зміцнити нашу стійкість. У той же час НАТО залишається прихильним діалогу з Росією", - сказав він.

Є.Столтенберг додав, що обидві сторони продовжують працювати в напрямку наступного засідання Ради Росія-НАТО.

"Навіть коли немає значного покращення у відносинах, дуже важливо підтримувати ті відносини, які у нас є зараз з Росією, тому що нам треба впоратися з ситуаціями, які пов'язані з дедалі більшою військовою присутністю (поблизу кордонів між РФ і країнами НАТО - ІФ) та зі збільшенням кількості навчань, а також для того, щоб запобігати різним інцидентам", - сказав він.

Поряд з напруженими відносинами з Росією міністри обговорювали конфлікт у Сирії та подальший розвиток антитерористичних можливостей. Всі ці теми будуть в порядку денному майбутнього в липні чергового саміту НАТО.

На засіданні обговорювалася т.зв. "Політика відкритих дверей" в зв'язку з можливим розширенням альянсу. Кандидатом є Македонія, програми підготовки до вступу виконують Боснія, Герцеговина та Грузія, про бажання вступити до альянсу знову заявляє Україна. Питання про розширення теж буде в порядку денному липневого саміту.

Є.Столтенберг підтвердив, що приєднання до альянсу є двосторонньою справою суверенної країни-претендента та НАТО і ніхто (маючи на увазі Росію) не може втручатися в нього.

Міністри прийняли рішення про підготовку до нової навчально-тренувальної місії НАТО в Іраку, яка повинна бути запущена на липневому саміті. Вона включатиме кілька сотень чоловік особового складу, які будуть навчати іракських інструкторів і створювати військові навчальні заклади в Іраку. Схожі програми реалізуються в Йорданії та Тунісі.

Рада НАТО на рівні міністрів прийняла заяву на підтримку Афганістану. У ньо вітається пропозиція президента Ашрафа Гані вступити в мирні переговори з Талібаном, а майбутні в 2018 і 2019 роках парламентські і президентські вибори названі "важливими для встановлення миру".

НАТО буде і надалі надавати допомогу уряду Афганістану в сфері безпеки. Альянс підтвердив зобов'язання розвивати афганські збройні сили в рамках своєї навчально-тренувальної місії "Рішуча підтримка". Він збільшить свій військовий контингент в Афганістані, який налічує 13 тисяч осіб.

Знаменною подією саміту була участь в ньому нового держсекретаря США Майкла Помпео, який відправився до Брюсселя відразу після складення присяги.

На прес-конференції М.Помпео відповів на питання про ставлення нинішньої вашингтонської адміністрації до НАТО і підтвердив, що збільшення оборонних витрат європейських членів альянсу "є пріоритетом для президента Трампа".

Це була остання нарада на рівні міністрів у старій штаб-квартирі НАТО, яка діяла більше 50 років. Наступні відбуватимуться в новому комплексі, побудованому поруч.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА