14:38 02.05.2018

Свобода слова потребує захисту всюди у світі, ЄС обстоюватиме свободу преси на всіх рівнях - Могеріні

2 хв читати
Свобода слова потребує захисту всюди у світі, ЄС обстоюватиме свободу преси на всіх рівнях - Могеріні

Голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила про актуальність загрози свободі слова та свободі преси у світі, закликає всі держави вжити заходів щодо захисту безпеки журналістів.

"Свобода слова і свобода преси зазнає загрози всюди у світі", - йдеться в заяві Ф.Могеріні, оприлюдненій у зв'язку із Всесвітнім днем свободи преси, який відзначається 3 травня.

"Напади на ЗМІ та журналістів - це напади на демократію, на свободу кожного з нас. Ми вшановуємо всіх журналістів, які в Європі та світі втратили життя під час виконання своєї професії. Ми закликаємо всі держави засудити насильство, допущене стосовно журналістів, вжити заходів, щоб поліпшити безпеку журналістів, приділяючи особливу увагу жінкам-журналісткам і притягуючи до суду авторів і натхненників такого насильства", - наголосила високий представник ЄС у закордонних справах.

Вона нагадала, що Євросоюз "заснований на повазі цінностей демократії, прав людини та правової держави, а також на волі та плюралізмі ЗМІ, проголошених у Хартії основних прав ЄС". Свобода преси відіграє провідну роль в утвердженні здорового управління, прозорості та обов'язку нести відповідальність.

За її словами, незалежна журналістика потрібна, щоб вимагати звіту від держави і стежити за дотриманням демократичного процесу.

"Вільні, різноманітні та незалежні ЗМІ, і онлайн, і офлайн, є опорою плюралістичного та відкритого суспільства і несуть велику відповідальність за те, щоб гарантувати публіці перевірену та достовірну інформацію", - наголосила Ф.Могеріні.

Вона вказала на те, що повага свободи преси включена в усі програми розвитку і розділи політики ЄС.

"Ми систематично засуджуватимемо насильство стосовно журналістів, протидіятимемо і в двосторонніх контактах із третіми країнами, і в багатосторонніх та регіональних форматах будь-якому законодавству, регламентації або політичному тиску, які обмежують свободу слова, і вживатимемо конкретних заходів, щоб запобігти нападам на журналістів і блогерів та реагувати на такі, зокрема, надаючи термінову допомогу для гарантування безпеки правозахисників, що зазнають серйозних загроз, зокрема шляхом їх переселення", - пообіцяла Ф.Могеріні.

Вона підтвердила рішучість ЄС продовжувати захищати та розвивати свободу думок і слова як права, яке має забезпечуватися всюди на основі принципів рівності, недискримінації та загальності всім ЗМІ і в Євросоюзі, і за його межами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА