19:42 02.05.2018

РНБО України підтримала пропозицію про припинення участі українських представників у діяльності органів СНД

2 хв читати
РНБО України підтримала пропозицію про припинення участі українських представників у діяльності органів СНД

Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) підтримала пропозицію про припинення участі українських представників у діяльності органів Співдружності Незалежних Держав (СНД).

"Рада також підтримала пропозиції про припинення участі українських представників у діяльності органів СНД та доручила Міністерству закордонних справ України вжити в установленому порядку заходів стосовно припинення дії окремих міждержавних угод", - зазначено в повідомленні прес-служби РНБО за результатами засідання ради в середу.

Раніше цього дня на початку засідання РНБО президент України Петро Порошенко заявив, що Україна припинить свою участь у координаційних органах Співдружності Незалежних Держав (СНД), і попросив Міністерство закордонних справ підготувати відповідні пропозиції щодо відкликання українських представників.

"Ми не можемо вийти звідти, куди Україна нікуди не входила. Але ми припиняємо участь у координаційних органах СНД", - сказав президент.

П.Порошенко зазначив, що МЗС України проаналізувало та поінформувало уряд про доцільність подальшого перебування у складі тих чи інших угод.

"Ми ретельно відпрацьовуватимемо ці позиції, але Україна більше не братиме участі в жодних координаційних органах СНД. Прошу, Павле Анатолійовичу (глава МЗС України Клімкін - ІФ), найближчим часом, протягом тижня внести мені пропозиції про відкликання всіх наших представників із Мінська, з координаційних органів СНД. Нам там в умовах, коли дії координує країна-агресор, нічого робити", - наголосив президент України.

Як повідомлялося, в МЗС України в середині березня заявили, що зовнішньополітичне відомство підготувало пропозиції про вихід з СНД.

12 квітня президент України П.Порошенко запропонував підготувати пропозиції спільно з Кабінетом Міністрів України щодо офіційного припинення участі української держави в СНД. Він також заявив, що вважає за необхідне виконати інвентаризацію всієї нормативно-правової бази, складеної Україною в рамках СНД, стосовно відповідності національним інтересам держави. Крім того, П.Порошенко закликав іноземних партнерів переглянути договірні зобов'язання з РФ на предмет "чутливих сфер співробітництва".

Водночас 23 квітня голова виконавчого комітету - виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв заявив, що до виконкому не надходило офіційне повідомлення від України про її вихід з СНД.

Україна була однією з трьох країн-підписантів угоди про створення СНД 8 грудня 1991 року разом з РФ і Білоруссю. Однак у січні 1993 року в Мінську на саміті СНД, де було затверджено статут Співдружності, Україна його не підписала. З весни 2014 року участь Києва в заходах СНД було мінімізовано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА