18:51 04.05.2018

За 34 дня "перемир'я" на Донбасі Київ зафіксував понад 1,5 тис. обстрілів з боку бойовиків та одне бойове зіткнення - Оліфер

2 хв читати
За 34 дня "перемир'я" на Донбасі Київ зафіксував понад 1,5 тис. обстрілів з боку бойовиків та одне бойове зіткнення - Оліфер

На Донбасі з моменту оголошення "пасхального перемир'я" з 30 квітня до 2 травня 2018 року українська сторона зафіксувала 1512 обстрілів з боку бойовиків окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) та бойове зіткнення, повідомила прес-секретар другого президента України, представника країни у Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Ескалація на Донбасі триває і посилюється - як за кількістю обстрілів, так за типами застосовуваної зброї. Є загиблі та поранені. За 34 дні, з того часу, як було оголошено т.зв. "пасхальне перемир'я" (30 квітня 2018 - 2 травня 2018 ) українська сторона зафіксувала одне бойове зіткнення і 1512 обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, майже всі обстріли були прицільними", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook за результатами засідання ТКГ у Мінську в п'ятницю.

Також, за її словами, за цей період було зафіксовано чотири обстріли населених пунктів.

До того ж, як повідомила Д.Оліфер, 25 квітня 2018 року спостерігалося найбільша з початку перемир'я кількість випадків порушення режиму припинення вогню - 76 обстрілів. "Причому 43 рази було застосовано зброю, заборонену Мінськими угодами, зокрема, РСЗВ "Град", танки, артилерія, міномети", - зазначила вона.

Крім того, Д.Оліфер зазначила, що, незважаючи на неодноразові наполягання української сторони, делегація РФ відмовилася надати гарантії безпеки в районі Донецької фільтрувальної станції персоналу станції і спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ під час здійснення ремонтно-відновлювальних робіт.

Вона наголосила, що українська сторона залишається "відданою Мінським домовленостям і виконує усі узяті на себе зобов'язання", а "вирішення конфлікту можливе лише політико-дипломатичним шляхом".

"Для справжнього миру РФ має припинити поставки через неконтрольовану ділянку російсько-українського кордону техніку, зброю, пальне; забезпечити безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, зокрема й прилеглих до кордону районів, де, відповідно до домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року, мали бути створені зони безпеки під постійним наглядом СММ ОБСЄ", - зазначила вона.

Д.Оліфер нагадала, що розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської може відбутися за умови дотримання з боку ОРДЛО 7-денного періоду тиші. "Зі свого боку українська сторона повністю виконує взяті на себе зобов'язання", - додала вона.

Водночас Д.Оліфер повідомила, що Тристороння контактна група в Мінську відзначила як позитивний факт відновлення мобільного зв'язку приблизно на 70% території ОРДЛО.

"Цю роботу слід продовжити, її результати потрібні сотням тисяч мирних жителів із обох сторін лінії розмежування. Це питання було ключовим під час засідання підгрупи із соціально-економічних питань", - поінформувала прес-секретар Л.Кучми.

Також вона повідомила, що Українська сторона погодила всі параметри відновлювальних робіт мостового переходу в Станиці Луганській і передала їх представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА