16:08 05.05.2018

Україна сподівається на тісну співпрацю ЄС і США в питанні введення миротворчої місії ООН на Донбас – Порошенко

3 хв читати
Україна сподівається на тісну співпрацю ЄС і США в питанні введення миротворчої місії ООН на Донбас – Порошенко

Україна сподівається на тісне співробітництво Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки у питанні запровадження миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй у окупованій частині Донецької та Луганської областей, – заявив Петро Порошенко в інтерв'ю німецькому виданню «Фокус», повідомляє прес-служба українського президента.

«Канцлер відіграла надважливу роль у боротьбі за нашу незалежність і підтримувала нас у важкі часи. Обидва лідери щойно відвідали Сполучені Штати, і я сподіваюся на тісну співпрацю США з ЄС у питанні створення миротворчої місії ООН, а також кращу координацію у питанні санкцій», – сказав глава держави , відповідаючи на запитання, чого він чекає від зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, яка відбудеться 10 травня в Аахені.

«Вони (санкції – ред.) – важливий важіль, який змусить Росію сісти за стіл переговорів і перейти до виконання Мінських домовленостей», – наголосив П. Порошенко.

Він висловив тверде переконання, що у питанні встановлення миру в Україні та відновлення її територіальної цілісності «справді потрібен прорив». «Цю мету допомогла б виконати миротворча місія, яка б утворила необхідне безпекове середовище, аби сприяти проведенню вільних і чесних виборів на сході України. І, будь ласка, Росія, ми нічого неправильного від вас не вимагаємо, але поверніться до цивілізованого діалогу і відведіть свої війська», – наголосив П.Порошенко.

На запитання видання чи очікуються нові пропозиції від президента Росії після його переобрання на посаду задля врегулювання ситуації на Донбасі, Глава Української держави сказав: «Це – дивна точка зору. Якщо Путін постійно обіцяє речі, яких не виконує, навіщо чекати на нову пропозицію?».

Петро Порошенко також зазначив, що Україна більше не довіряє Росії.

Щодо того, чи сподівається Україна на ще більшу підтримку з боку Сполучених Штатів після отримання від США, зокрема ракетних систем «Джейвелін», у тому числі за допомогою налаштованих проти Росії американських урядовців, Президент зазначив: «Джон Болтон (радник Президента США з питань національної безпеки - ред.) і Весс Мітчел (помічник Держсекретаря США - ред.) не є антиросійськими, вони є проамериканськими політиками. І вони прагнуть миру. Як і новий міністр закордонних справ, вони виступають за відправку миротворчої місії ООН. Крім того, ми говоримо про оборонну зброю. Ми абсолютно точно не нападатимемо на Росію, але користуватимемось будь-якою можливістю задля власного захисту».

Глава держави також додав, що в першу чергу прагне миру в Україні та її розвитку. «Я – Президент миру. Я мрію про мир. Ми чудово можемо розвивати свою країну, якби не війна. Ми втратили 25% власного промислового потенціалу на Донбасі. 6% нашого ВВП витрачаємо на військово-оборонну сферу. З боку Росії на нас поширено повне ембарго. Частка РФ в українському експорті скоротилась з 33 до 9 відсотків, тепер вона складається лише з транзиту газу і продукції енергетичного комплексу», - сказав Петро Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА