16:49 09.05.2018

Волкер очікує прогресу з боку РФ у питанні мандата миротворців ООН на Донбасі

2 хв читати
Волкер очікує прогресу з боку РФ у питанні мандата миротворців ООН на Донбасі

Спецпредставник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер очікує прогресу з боку Росії в питанні миротворчої місії ООН на сході України після інавгурації російського президента Володимира Путіна.

В інтерв'ю "Голосу Америки", відповідаючи на запитання, чому Москва ще не дала відповідь на пропозицію щодо мандата миротворчої місії ООН на сході України, К.Волкер зазначив, що відсутність відповіді не стало для США сюрпризом. "Ми знали, що це забере у них (російської сторони-ІФ) час, тому що попереду було спочатку переобрання президента Путіна, а потім інавгурація. Водночас хочу зазначити, що це все ще гаряча точка. Люди продовжують гинути, і гуманітарні проблеми не припиняються. Час прийшов. Ми чекаємо відповіді від російської влади і сподіваємося на певний прогрес", - сказав він.

Він висловив упевненість, що є реальний шанс покінчити з війною на Донбасі, "якщо президент Путін захоче".

"Вважаю, що рішення за Росією. Немає ніякого внутрішнього конфлікту, немає підстав для громадянської війни, немає ніяких причин для бойових дій, крім присутності російських військ. Якщо ми домовимося щодо резолюції, особливо щодо мандата миротворчої місії ООН, яка забезпечить зони безпеки, ми дійсно отримаємо можливість покласти край конфлікту. Така можливість є, але вона вимагає бажання Росії діяти таким чином", - наголосив К.Волкер.

Що стосується публікації групи Bellingcat про причетність російських військових до обстрілу Маріуполя в 2015 році, спецпредставник США зазначив, що "це складова ширшої картини, яку ми спостерігаємо вже протягом тривалого часу".

"Збройні підрозділи на сході України, керовані Росією і підконтрольні Росії, практично щодня порушують режим припинення вогню. Це може стосуватися як Маріуполя, так і інших місць. Кадрові російські офіцери введені в керівництво збройних підрозділів на сході, так що я б не сказав, що це могло стати несподіванкою для нас", - сказав він.

Як повідомлялося 7 травня 2018 року в Москві відбулася церемонія інавгурації переобраного в березні поточного року президента РФ Володимира Путіна.

Цього ж дня глава СБУ Василь Грицак заявив, що слідчі Служби безпеки України під час розслідування обстрілу житлового мікрорайону Маріуполя "Східний" 24 січня 2015 року, унаслідок якого загинула 31 людина і було поранено 117 людей, встановили, що цей злочин скоїли кадрові військовослужбовці Збройних сил Російської Федерації.

Він повідомив, що СБУ передасть до Міжнародного суду ООН частину зібраних за подіями у Маріуполі 2015 року матеріалів. Зокрема, йдеться про перехоплені переговори.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА