21:01 10.05.2018

Меркель заявила про неможливість Європи розраховувати на військовий захист США

3 хв читати
Меркель заявила про неможливість Європи розраховувати на військовий захист США

Європа більше не може розраховувати на військовий захист з боку США, вважає канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає Bloomberg. За її словами, європейські країни повинні подбати про це самостійно.

"Це більше вже не так, що США просто захистять нас. Європейцям пора взяти свою долю в свої власні руки", - заявила вона під час зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном в німецькому Аахені.

За її словами, великі глобальні конфлікти відбуваються "на порозі Європи". А країни Європейського союзу досягли невеликого прогресу в області військової співпраці, їхній військовий союз перебуває "в зародковому стані", додала вона. Меркель також висловила стурбованість з приводу небезпеки потенційного військового конфлікту між Ізраїлем та Іраном.

Раніше Меркель вже говорила про те, що доля Європи знаходиться в її власних руках. Так вона відповідала на критику з боку президента США Дональда Трампа формату НАТО, який називав альянс застарілим. Такі заяви Трамп робив як під час своєї передвиборної кампанії 2016 року, так і вже після того, як переміг. За його словами, багато країн-членів не виконують взяті в рамках НАТО фінансові зобов'язання. "Ми їх захищаємо, робимо військову підтримку і так далі, а вони обкрадають Сполучені Штати. І що робимо ми? Нічого", - говорив він під час зустрічі з виборцями в штаті Вісконсін у квітні 2016 року.

Раніше Меркель також говорила, що Німеччині необхідно збільшити витрати на оборону для боротьби із зовнішніми загрозами, оскільки США захищати ЄС більш не мають наміру, і виступала за пошук компромісів у відносинах з США у військовій і торговій сферах.

У грудні 2017 року лідери ЄС схвалили створення загальноєвропейської системи безпеки - так званого постійного структурованого співробітництва (PESCO). Проект готувався майже рік і покликаний стати платформою взаємодії країн ЄС у сфері оборони і безпеки - поліпшити мобільність і реагування перед обличчям зовнішніх загроз. Брюссель розглядає його як важливий крок перед створенням армії ЄС.

Два дні тому, 8 травня, президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з ядерної угоди з Іраном і оголосив про введення нових санкцій проти цієї країни. За словами американського лідера, санкції проти Ірану "увійдуть в повну силу" найближчим часом. Євросоюз вийти з угоди з Іраном відмовився. "Європейський союз має намір діяти у відповідності зі своїми інтересами безпеки і захищати власні економічні інвестиції", - заявила глава зовнішньополітичної служби ЄС Федеріка Могеріні.

Спільний всеосяжний план дій щодо ядерної програми Ірану було підписано в липні 2015 року. Крім Ірану його підписали шість країн: п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина. Відповідно до угоди, Іран зобов'язався обмежити свою ядерну програму в обмін на скасування міжнародних санкцій, введених проти нього до підписання СВПД.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА