13:38 11.05.2018

Тарута назвав "велику приватизацію" великим пограбуванням країни

2 хв читати
Тарута назвав "велику приватизацію" великим пограбуванням країни

У рамках програми "великої приватизації" стратегічні українські підприємства задешево будуть продані не стратегічним іноземним інвесторам, а близьким до влади людям, заявив народний депутат України, лідер партії "Основа" Сергій Тарута, коментуючи затвердження Кабміном списку з 26 великих держпідприємств на приватизацію в 2018 році.

"Я виступаю проти такої приватизації, в рамках якої продають стратегічні прибуткові підприємства на кшталт "Турбоатома", який отримав в 2017 році прибуток в розмірі 711 млн грн. Виникає питання: навіщо ми продаємо такі підприємства? Я вважаю, що ця "велика приватизація" є великим пограбуванням країни", - підкреслив С.Тарута в ефірі телеканалу NewsOne.

Парламентар нагадав історії приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ), який в 2016 році двічі виставлявся на конкурс: в липні за стартовою ціною в 13,2 млрд грн (близько 530 млн доларів), а потім в грудні за зниженою ціною в 5,16 млрд грн (близько 200 млн доларів), проте в обох випадках конкурс не відбувся. А нинішня стартова ціна ОПЗ - 1,4 млрд грн (54 млн доларів) виявилася в 10 разів нижчою від ціни 3-річної давності.

"Українські стратегічні активи продаються дуже дешево. Але через високі ризики стратегічні іноземні інвестори не прийдуть. Тобто приватизовані підприємства віддадуть "своїм" людям. Тому нинішня приватизація - це продовження пограбування", - додав С.Тарута.

На думку народного депутата, для ефективної приватизації можна використовувати польський досвід.

"Ми можемо використовувати досвід Польщі, де спочатку створили спеціалізоване агентство, впровадили сучасні стандарти управління, потім як радників залучили іноземних експертів, під керівництвом яких спочатку зробили держпідприємства прибутковими та інвестиційно привабливими і тільки потім виставили на приватизацію за високою вартістю", - зазначив С.Тарута.

Також парламентар підкреслив важливість дотримання інвесторами інвестиційних зобов'язань.

"Вартість приватизації не повинна бути головним критерієм. Важливіше - дотримання покупцем активу своїх зобов'язань з модернізації виробництва, збереження профілю підприємства і робочих місць, збільшення зарплат і поліпшення екологічної складової. В Україні вже було чимало випадків, коли приватизоване підприємство потім доводилося до банкрутства. Тому нам потрібно поміняти філософію приватизації, а саме - продавати актив з високими інвестиційними зобов'язаннями. У разі невиконання зобов'язань - реприватизація", - резюмував С.Тарута.

Як повідомлялося, що 10 травня уряд затвердив перелік з 26 великих державних підприємств, які планується приватизувати в 2018 році. Серед них: ПАТ "Одеський припортовий завод", ПАТ "Турбоатом", ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", ПАТ "Центренерго", ПАТ "Азовмаш" та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА