18:03 15.05.2018

Київ запропонує розширити санкції проти осіб, причетних до будівництва Керченського мосту

2 хв читати
Київ запропонує розширити санкції проти осіб, причетних до будівництва Керченського мосту

Україна працюватиме над розширенням санкцій щодо причетних до незаконного будівництва мостового переходу через Керченську протоку, заявляє Міністерство закордонних справ України.

"МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з відкриттям моста через Керченську протоку і в черговий раз вказує на протиправність будівництва Росією цього інфраструктурного об'єкта без згоди України. (...) Україна послідовно працюватиме над розширенням національних і міжнародних санкцій до фізичних та юридичних осіб, причетних до незаконного будівництва мостового переходу через Керченську протоку", - йдеться в заяві МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що такі дії Москви фундаментально суперечать загально визнаним нормам і принципам міжнародного права, грубо порушують Конвенцію ООН із морського права 1982 року та двосторонні договірні зобов'язання перед Україною.

"В умовах російської збройної агресії проти України і тимчасової окупації Кримського півострова це фактично є спробою легітимізувати анексію частини суверенної території України", - також зазначили в МЗС.

У заяві наголошують, що будівництво цього моста, як і інші дії окупаційної влади, жодним чином не можуть змінити статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід'ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах.

"Російська Федерація як держава-окупант несе повну відповідальність за наслідки своїх міжнародно-протиправних діянь і відшкодовуватиме заподіяну шкоду", - розраховують у МЗС України.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 15 травня прийняв участь у відкритті автомобільного руху Кримським мостом (завдовжки - 19 км). Цей міст з'єднає Кримський півострів з материковою частиною РФ автомобільної і залізної дорогами. Заплановано, що рух вантажівок буде введено восени цього року, поїзди підуть у грудні 2019 року.

Президент України Петро Порошенко заявив, що, незважаючи на спроби Росії легітимізувати тимчасову окупацію Кримського півострова, Україна і надалі послідовно захищатиме свої позиції в міжнародних судових інстанціях, зокрема й клопотання про протиправне зведення Керченського моста.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що Росія відповість за це незаконне будівництво.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, у свою чергу, зазначив, що цей міст - "шлях у нікуди".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА