17:18 16.05.2018

Профільний комітет Ради має намір 23 травня розглянути фінальний варіант законопроекту про нацбезпеку

2 хв читати
Профільний комітет Ради має намір 23 травня розглянути фінальний варіант законопроекту про нацбезпеку

Парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони наступної середи, 23 травня, розгляне остаточний варіант законопроекту про національну безпеку, щоб 24 травня поставити цю ініціативу на розгляд на пленарному засіданні, повідомив секретар комітету Іван Вінник.

"Ми зробимо все від нас залежне, щоб наступної середи на комітет вийти вже з фінальним текстом, з урахуванням розширень, правок, поданих депутатами...Ми очікуємо, якщо в нас буде консенсусне сприйняття і підтримка більшості членів комітету, то в четвер ми виноситимемо цей законопроект до зали для другого читання", - сказав І.Вінник журналістам після засідання профільного комітету в середу.

Він наголосив, що це дуже важливий закон, який не можна "провалити".

"А "провалити" в моєму розумінні - це відправити на повторне друге читання... Ми маємо одразу його прийняти, і доки ми не розумітимемо в комітеті, що в нас є голоси, і цих голосів не 226, а значно більше...", - зазначив І.Вінник.

Він також розповів, що на сьогоднішньому засіданні комітету було розглянуто концепцію законопроекту про національну безпеку до другого читання.

"Ми (робоча група - ІФ) підготували нову концепцію, новий скелет законопроекту, який містить нові розділи, нові статті, й зараз цю концепцію було передано колегам із комітету, й ми її передамо суб'єктам законодавчої ініціативи", - розповів І.Вінник журналістам.

За його словами, в законопроекті діяльність держави розподілена на сфери - військова безпека, гуманітарна безпека, інформаційна безпека.

"Є така новела, комунікативна безпека - це протидія російській пропаганді, яка реалізується через засоби масової інформації на противагу забезпеченню свободи слова, яка реалізована в Україні в повному обсязі, вони зловживають цим ... свідомо, ... втручаються у внутрішнє політичне поле України", - повідомив І.Вінник.

Депутат наголосив, що пропонується чітко розділити сферу оборони та сферу безпеки - "це одна з ключових реформ, яку нам пропонує НАТО".

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 квітня затвердила в першому читанні президентський проект закону №8068 про національну безпеку. Голова Верховної Ради Андрій Парубій прогнозував, що парламент ухвалить цей закон до кінця травня.

Документ, зокрема, передбачає, що фундаментальними національними інтересами є інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, сферу безпеки, набуття членства в ЄС та НАТО. У проекті закону прописано порядок президентського, парламентського, громадського контролю над органами національної безпеки.

Законопроект пропонує закріпити, що обсяг витрат на фінансування сектора безпеки та оборони України має становити не менше ніж 5% запланованого ВВП, з яких щонайменше 3% - на фінансування сил оборони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА