19:56 16.05.2018

Депутати мають дати тяжкохворим шанс на життя і проголосувати законопроект про трансплантацію

3 хв читати
Депутати мають дати тяжкохворим шанс на життя і проголосувати законопроект про трансплантацію

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо охорони здоров'я і трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (законопроект №2386а-1) врахував усі можливі ризики й має бути проголосований, вважає заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Березенко.

"Закон з усіма погоджено, ми прибрали з нього всі сумнівні та дискусійні речі. Я закликаю всі політичні сили підтримати цей закон, що дає багатьом українцям реальну надію на життя. Це те, заради чого ми зібралися в парламенті", - сказав він агентству "Інтерфакс -Україна".

С.Березенко зазначив, що, зокрема, законопроект містить механізми, що унеможливлюють "чорну трансплантологію", зокрема в умовах проведення операції об'єднаних сил (ООС).

Зокрема, військовослужбовці або ті, хто проживає в зоні проведення ООС, не можуть ставати донорами.

Крім того, законопроект передбачає соціальний захист донорів органів, що підлягають регенерації, зокрема печінки, в разі виникнення захворювань або ускладнень зі здоров'ям після трансплантації органів реципієнту.

"Держава законом надасть фінансову допомогу цим людям на час втрати працездатності та забезпечить період реабілітації", - уточнив депутат.

С.Березенко зазначив, що "закон про трансплантацію дасть нам унікальну можливість рятувати тисячі життів українців в Україні".

"Минулого року ми спрямували до бюджетів інших країн, де здійснювалася трансплантація українцям, 300 млн грн. Потреба українців у пересадках серця становить близько 1000 операцій на рік. За 20 минулих років ми в Україні зробили 8 таких операцій. Величезна кількість людей помирають тому, що не можуть законно отримати орган для пересадки", - сказав він.

Депутат нагадав, що в законопроекті закладено презумпцію незгоди, яка передбачає, що вилучення органа для трансплантації після смерті можливе тільки в разі письмової прижиттєвої згоди.

Як повідомлялося, законопроект №2386а-1 ВР прийняла за основу 21 квітня 2016 року.

У вересні 2017 року Міністерство охорони здоров'я підтримало цей законопроект, розроблений парламентським комітетом з питань охорони здоров'я, а також заявило про плани у 2018 році розпочати пілотний проект із трансплантації нирки від нерідного трупного донора, на що в проекті державного бюджету передбачено 112 млн грн.

Згідно з текстом законопроекту, підготовленого до другого читання, Міністерство охорони здоров'я затверджує перелік закладів охорони здоров'я, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медпрактики, що передбачає право надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації, а також список вимог до таких медзакладів, зокрема вимоги до їхньої матеріально-технічної бази.

У свою чергу центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та провадження діяльності, пов'язаної з нею, визначає потребу населення в цьому методі лікування і ліки для імуносупресивної терапії.

Крім того, зазначений орган здійснює організаційно-методичне керівництво для медзакладів, пов'язаних із трансплантацією органів, аналіз показників їхньої діяльності, виконує функції замовника відповідних послуг і препаратів, забезпечує функціонування та адміністрування Єдиної (коректніше Загальна державна система) державної інформаційної системи трансплантації. Її створення зумовлене необхідністю збору, реєстрації, накопичення відповідної інформації, а також здійснення об'єктивного та неупередженого розподілу анатомічних матеріалів людини, визначення пари донор-реципієнт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА