16:24 21.05.2018

Парубій, представники Венеціанської комісії та автори законопроекту про Антикорупційний суд дійшли повної згоди - Вашадзе

3 хв читати
Парубій, представники Венеціанської комісії та автори законопроекту про Антикорупційний суд дійшли повної згоди - Вашадзе

Переговори спікера Верховної Ради Андрія Парубія з представниками Венеціанської комісії та авторами законопроекту про Антикорупційний суд були конструктивні, після сьогоднішнього засідання профільного парламентського комітету про їх результати повідомлять представники МВФ, заявляє директор фонду "Інновації та розвиток" Георгій Вашадзе, який брав участь у розробці законопроекту.

"У нас є повне порозуміння з Венеціанською комісією. Ми домовилися, що ці питання ... буде обговорено на комітеті сьогодні ... Венеціанська комісія попросила, щоб усе це обговорили з представниками, юристами МВФ", - сказав Г.Вашадзе журналістам після консультацій щодо законопроекту про Антикорупційний суд, які відбулися у Верховній Раді в понеділок удень.

Він зазначив, що тільки-но в США настане ранок, буде проведено онлайн-переговори з представниками Міжнародного валютного фонду.

"Я сподіваюся, що сьогодні, максимум завтра зранку, ми зможемо сказати, що є повне поняття стосовно Антикорупційного суду. І перший у світі з такою роллю міжнародної участі буде створено в Україні", - зазначив Г.Вашадзе.

Директор фонду "Інновації та розвиток" висловив сподівання, що в результаті вечірніх переговорів із представниками МВФ буде знайдено спільну позицію щодо кворуму та кількості голосів, необхідних для подолання вето, в разі, якщо кандидатуру претендента на посаду судді Вищого антикорупційного суду України ветує Рада міжнародних експертів, і в разі, якщо ця Рада не підтримує претендента на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

За його словами, можливо, після розмови з представниками МВФ буде ухвалено рішення, "якою більшістю в разі спільного засідання (експертів і Вищої кваліфікаційної комісії суддів - ІФ) буде досягнуто компромісу".

Г.Вашадзе також зазначив, що законопроект про Антикорупційний суд гарантує повну незалежність цього суду. За його словами, ніхто не зможе провести свою кандидатуру в Антикорупційний суд. Він також повідомив, що за пропозицією президента України Петра Порошенка законопроект обумовлює, що міжнародні експерти отримуватимуть зарплату. За словами Г.Вашадзе, вона становитиме $7000 на місяць, а також оплачуватимуться їхнє проживання і перельоти.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 березня прийняла за основу президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд.

14 травня голова Верховної Ради доручив комітету з питань правової політики в найближчий тиждень завершити підготовку до другого читання законопроекту про Вищий антикорупційний суд, щоб Верховна Рада розглянула його наступного тижня. Пізніше стало відомо, що засідання комітету було призначено на 15.00 понеділка, 21 травня.

17 травня офіційний представник МВФ Джеррі Райс заявив, що закон про Антикорупційний суд є критично важливою вимогою для завершення четвертого перегляду програми співпраці України з МВФ.

18 травня міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що секретар Європейської комісії "За демократію через право" Ради Європи (Венеціанська комісія) Томас Маркерт прибуде до Києва і візьме участь у роботі профільного комітету Верховної Ради з обговорення поправок до законопроекту про Антикорупційний суд.

"Експерти Венеціанської комісії, які давали попередні висновки - і дуже добре, що приїжджає секретар Венеціанської комісії і братиме участь безпосередньо в роботі профільного комітету та в обговоренні всіх тих поправок, які подано до парламенту", - сказав П.Петренко в ефірі одного з українських телеканалів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА