08:07 22.05.2018

Федеріка Могеріні на виступ Помпео: альтернативи угоді з Іраном немає

2 хв читати
Федеріка Могеріні на виступ Помпео: альтернативи угоді з Іраном немає

Ядерна угода з Іраном та її постійна підтримка - це дуже важливі події міжнародної дипломатії, які гарантують, що атомні потужності Ірану діють виключно в мирних цілях, заявила в понеділок глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

"Промова держсекретаря Помпео не продемонструвала, як відхід від СВПД (Спільного всеосяжного плану дій) зробив або зробить регіон безпечнішим від загрози розповсюдження ядерної зброї або як він поставить нас у більш вигідне становище, щоб вплинути на поведінку Ірану на територіях, що не входять до сфери дії СВПД. Альтернативи СВПД немає", - йдеться в поширеному в Брюсселі коментарі Ф.Могеріні промови держсекретаря США Майка Помпео.

Високий представник ЄС із закордонних справ знову нагадала, що МАГАТЕ 10 разів підтвердило виконання Іраном усіх зобов'язань, пов'язаних з ядерною програмою, і, крім того, заявляло, що агентству були надані всі дозволи на доступ, необхідний для виконання його мандата. Вона вказала на те, що СВПД - це результат більш ніж десятирічних складних і делікатних переговорів, побудованих на виборі найкращого можливого результату при правильному балансі.

"Європейський союз прихильний і залишиться прихильним продовження повного і ефективного здійснення СВПД, якщо Іран буде дотримуватися всіх своїх зобов'язань, пов'язаних з ядерною програмою, як це робиться досі", - підкреслила Ф.Могеріні.

Вона вкотре вказала на те, що це - міжнародна угода, схвалена Радою Безпеки ООН. "Міжнародне співтовариство очікує, що всі сторони будуть виконувати взяті на себе більше двох років тому зобов'язання", - додала глава європейської дипломатії.

За її словами, нормалізація торгівельно-економічних відносин з Іраном "є невід'ємною частиною угоди, яка має підтримуватися міжнародним співтовариством".

Ф.Могеріні зазначила при цьому, що СВПД ніколи не призначався для вирішення всіх проблем у відносинах з Іраном. "Стурбованості, пов'язані з регіональною роллю Ірану, тероризмом та недотриманням прав людини, регулярно доводяться Євросоюзом до Тегерана, і до того ж діють санкції ЄС з метою вчинення тиску на Іран, щоб він змінив свою поведінку", - заявила високий представник ЄС із закордонних справ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА