19:24 22.05.2018

ВР схвалила законопроект, який звільняє "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ

3 хв читати
ВР схвалила законопроект, який звільняє "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ

Верховна Рада України на засіданні у вівторок прийняла за основу законопроект, який звільняє підприємства держконцерну "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ.

Відповідний законопроект №6697 "Про внесення змін до законів України в частині вирішення деяких питань заборгованості підприємств ОПК - учасників держконцерну "Укроборонпром" перед країною-агресором і/або країною окупантом і забезпечення їх стабільного розвитку" підтримали на вечірньому засіданні 230 депутатів.

Законопроект, зокрема, передбачає зупинення виконавчих проваджень і заходів примусового виконання судових рішень про стягнення заборгованості з внесених до переліку підприємств ОПК, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, на користь юросіб держави-агресора та/або держави окупанта, юросіб з іноземними інвестиціями, а також іноземного підприємства держави-агресора та/або держави окупанта.

Також не допускається судове провадження у справі про банкрутство названих підприємств ОПК за заявами юросіб держави-агресора та/або держави окупанта, юросіб з іноземними інвестиціями або іноземного підприємства держави-агресора та/або держави окупанта.

Як випливає з пояснювальної записки до законопроекту, у зв'язку з прийнятим керівництвом держави у 2014 році в умовах зовнішньої російської агресії рішенням про розрив ВТС з РФ виконання укладених до серпня 2014 року договорів у сфері ВТС з РФ стало неможливим, і підприємства-замовники продукції почали звертатися до судів на території РФ для стягнення заборгованості, пені та інших штрафних санкцій, незважаючи на посилання українських підприємств на обставини непереборної сили (форс-мажору).

"Проведення судового розгляду на території держави-агресора спричинило ухвалення низки судових рішень, за якими українські сторони зобов'язані виплачувати суми, що перевищують вартість самого договору", - наголошується в документі.

Водночас порушення правил підсудності винесення судових рішень на території держави-агресора проти підприємств ОПК України з подальшим нарахуванням завищеної пені та відсотків гостро позначається на бюджеті оборонного сектора, констатують автори законопроекту.

Згідно з озвученими під час засідання оцінками, обсяг пред'явленої до виплати підприємствам ОПК України заборгованості за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ, зокрема й пені та відсотків, оцінюється на сьогодні в близько 3,8 млрд грн.

Як повідомлялося, в 2014 році Україна припинила експорт до РФ товарів військового та подвійного призначення з огляду на російську агресію та анексію РФ Криму. Заборону на ВТС із РФ, зокрема постачання продукції подвійного призначення, закріплено указом президента України №691/2014 від 27 серпня 2014 року, що вводить у дію рішення РНБО України від 27 серпня. Уряд України в травні 2015 року розірвав міжурядову угоду з РФ у сфері ВТС від 1993 року. В серпні того самого року уряд денонсував міжурядову угоду з РФ про виробничу та науково-технічну кооперацію підприємств оборонної промисловості від 1993 року.

У серпні 2017 року Кабмін розірвав міжурядову угоду з РФ від 2003 року про взаємодію при експорті військової продукції до третіх країн, у жовтні - міжурядову угоду з РФ від 2000 року про збереження спеціалізації підприємств і організацій, що беруть участь у виробництві продукції військового призначення, в листопаді - міжурядову угоду з РФ від 2005 року, що регулює порядок взаємних постачань озброєння і військової техніки (ОВТ), комплектуючих та послуг військового призначення.

Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону України "Укроборонпром", до складу якого на сьогодні входять понад 130 підприємств українського ОПК, зокрема держкомпанія "Укспецекспорт" та її дочірні підприємства, забезпечує спільно з урядом управління об'єктами держвласності в ОПК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА