12:58 23.05.2018

Президент Естонії: Найкращою оцінкою антикорупційним органам буде сприйняття України як країни з низьким рівнем корупції

2 хв читати
Президент Естонії: Найкращою оцінкою антикорупційним органам буде сприйняття України як країни з низьким рівнем корупції

Громадяни України мають самі оцінювати роботу антикорупційних органів, а не очікувати оцінок ззовні, вважає президент Естонії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid).

Як розповіла К.Кальюлайд журналістам у середу в Києві, після відвідування Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під час офіційного візиту в Україну естонська сторона у рамках співпраці направляє своїх поліцейських і співробітників інших правоохоронних органів для проведення тренінгів працівників НАБУ. Вона висловила сподівання, що співробітники українських антикорупційних органів зможуть адаптувати отримані знання та навички в українських реаліях.

Говорячи про мету свого візиту до НАБУ, К.Кальюлайд розповіла: "Я тут для того, щоб розповісти про естонський досвід, як ми поступово прийшли до розуміння, що таке корупція, тому що корупція - поняття досить варіативне".

За її словами, зрозуміти принципи боротьби з корупцією набагато складніше, ніж ловити корупціонерів "на місці злочину".

Відповідаючи на запитання про те, як вона може оцінити роботу антикорупційних органів України і, зокрема, НАБУ, К.Кальюлайд сказала: "Оцінки мають давати українці. Коли сприйняття корупції і того, наскільки поширена корупція в країні, почне знижуватися, тоді це буде найкраща оцінка того, чого ви очікуєте. І ніхто ззовні не може оцінювати локальну поточну ситуацію".

К.Кальюлайд наголосила, що лише оцінка українцями рівня сприйняття корупції в країні зможе продемонструвати здатність антикорупційних органів учитися на найкращому міжнародному досвіді боротьби з корупцією.

Вона також висловила сподівання, що антикорупційні органи України впораються з поставленими завданнями й індекс корупції в країні знизиться.

Президент Естонії зазначила, що на зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником не обговорювалися конкретні питання подальшої співпраці в антикорупційній сфері, але запевнила, що якщо знадобиться підтримка Естонії в цьому питанні, Україна може на неї розраховувати.

Говорячи про створення в Україні Антикорупційного суду, К.Кальюлайд розповіла, що в Естонії немає спеціалізованого антикорупційного суду, але якщо в поточній ситуації Україні потрібне функціонування такого суду, то його має бути якнайшвидше створено.

"Я цілком упевнена, що його буде створено незабаром", - наголосила президент.

Вона додала, що під час свого візиту в Україну це питання обговорювала з українськими політичними лідерами, і ніхто з них не висловив думки, що цей суд не буде функціональним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА