09:04 28.05.2018

Лідер "П'яти зірок" запропонував оголосити імпічмент президенту Італії через відмову схвалити склад уряду

2 хв читати
Лідер "П'яти зірок" запропонував оголосити імпічмент президенту Італії через відмову схвалити склад уряду

Керівник руху "П'ять зірок" Луїджі Ді Майо закликав оголосити імпічмент президенту Італії Серджо Маттарелла, який відмовився затвердити переданий на його розгляд список членів нового уряду.

"Рішення Маттарелла незрозуміле. Насправді деякі просто не хочуть допустити "П'ять зірок" в уряд. Я дуже розлючений, але ще не сказав останнього слова", - наводять слова політика римські ЗМІ.

"Я вимагаю оголосити Маттереллі імпічмент", - додав Л.Ді Майо.

Його коаліційний партнер, лідер партії "Ліга" Маттео Сальвіні, не став розмірковувати про можливість імпічменту. "Я не буду про це говорити, але я розлючений", - сказав він. М.Сальвіні теж жорстко розкритикував рішення президента країни.

Також він дав зрозуміти, що в такій ситуації не бачить альтернативи нових парламентських виборів. "Чекаємо дату виборів", - сказав М.Сальвіні. Опитування раніше показували, що в разі чергових виборів "Ліга" може розраховувати на ще більший успіх, ніж минулого разу.

Багато інших політичних діячів розкритикували заклик Л.Ді Майо, і, таким чином, вкрай малоймовірно, що в парламенті знайдеться достатньо прихильників імпічменту, щоб дійсно усунути С.Маттареллу.

Імпічмент пропонувалося оголосити на підставі статті 90 Конституції Італії. У ній передбачена можливість відсторонення президента за порушення конституції і зраду інтересів країни. Для проведення імпічменту потрібна підтримка абсолютної більшості депутатів в парламенті.

С.Маттарелла в неділю пояснив, що не схвалив запропонований склад уряду, так як на пост міністра економіки претендував Паоло Савона. Цей економіст відомий різкою критикою на адресу ЄС. Зокрема, він противник заходів жорсткої бюджетної економії в європейських країнах, що просуваються Брюсселем. Президент Італії пояснив, що побачив у цій кандидатурі небезпеку для економіки країни. Однак в коаліції навідріз відмовилися запропонувати альтернативного кандидата на посаду глави міністерства економіки.

Тепер, як очікується, в понеділок С.Маттарелла з'ясовуватиме у лідерів основних політичних сил, яких заходів, на їхню думку, слід вжити для виходу з політичної кризи.

Італія - парламентська республіка. Проте, президент країни відіграє важливу роль у процесі формування уряду. Саме він вирішує, яким політичним силам доручити цю задачу. Також у нього є право відкинути ту чи іншу кандидатуру на міністерський пост. Зрештою, президент приймає рішення про подальші кроки в ситуаціях, коли з тієї чи іншої причини уряд сформувати не вдається.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА