15:08 28.05.2018

ЗСУ будуть використовувати "Javelin" лише у разі провокацій або розгортання наступу бойовиків - Порошенко

2 хв читати
ЗСУ будуть використовувати "Javelin" лише у разі провокацій або розгортання наступу бойовиків - Порошенко

Протитанкові ракетні комплекси "Джавелін" (Javelin), які Україна отримала від США, працюють за принципом "вистрілив-забув" і будуть використані українськими військовими лише з метою оборони, підкреслює президент України Петро Порошенко.

"Джавелін" - це, передусім, оборонна зброя. ЗСУ будуть використовувати її лише в разі провокацій або розгортання наступу бойовиків, підконтрольних Кремлю", - написав П.Порошенко в своєму акаунті в Твіттер в понеділок.

Як повідомлялося, в листопаді 2017 Сенат США схвалив проект закону про "Бюджет США на 2018 рік на потреби національної оборони", який передбачає можливість надання Україні $350 млн військової допомоги, зокрема поставки летального оборонного озброєння. У березні 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 37 ПТРК Javelin і 210 ракет до них на $47 млн. За даними української сторони, поставка американських ПТРК в Україні забезпечена у квітні на умовах, що оборонне озброєння не буде використовуватися на лінії розмежування в зоні бойових дій на Донбасі.

30 квітня президент України Петро Порошенко підтвердив поставку в Збройні сили України протитанкових ракетних комплексів Javelin з США.

22 травня П.Порошенко був присутній на перших пусках в Україні ракетних комплексів Javelin. Президент підкреслив, що це "ефективна оборонна зброя", яка буде застосована лише в разі наступу Російської Федерації на позиції українських військ.

Як повідомляє прес-служба президента України, П.Порошенко зазначив, що підрозділи українських Збройних сил пройшли відповідні тренінги для використання цього озброєння. За словами глави Української держави, американські протитанкові комплекси показали дуже високу ефективність.

Президент України подякував президенту США Дональду Трампу, віце-президенту Майку Пенсу, міністру оборони США, державному секретарю США, Сенату і Конгресу і всім американським партнерам за підтримку України і прийняття відповідного рішення про надання протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Згідно з озвученими в 2018 році спецпредставником Держдепартаменту США щодо України Куртом Волкером (Kurt Volker) даними, США планують поставляти озброєння Україні в рамках комплексного підходу: частину озброєння планується поставити на безоплатній основі в рамках допомоги уряду США, крім того,0 Київ також зможе закуповувати американське озброєння з урахуванням потреб армії.

C 2014 року обсяг військової допомоги США Україні, за даними американської сторони, оцінюється в понад $600 млн. Надана військова допомога передбачає, зокрема, позашляховики HMMWV, контрбатарейні радари AN/TPQ-36/49, малі розвідувальні БПЛА RQ-11B Raven, засоби захищеного зв'язку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА