16:10 28.05.2018

Могеріні: Євросоюз закликає Росію зробити внесок у справу встановлення винних

3 хв читати
Могеріні: Євросоюз закликає Росію зробити внесок у справу встановлення винних

Всі країни Європейського Союзу підтримують підсумки розслідування катастрофи рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" над Донбасом і закликають Росію зробити внесок у справу встановлення винних, повідомила в понеділок журналістам глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

"Висновки цього розслідування дуже важливі для нас. Ви знаєте, ЄС завжди повністю підтримував ведення розслідування. Всі 28 країн (ЄС) підтвердили цілковиту підтримку висновків цього розслідування і зусиль, спрямованих на залучення (винних) до відповідальності. Ми закликаємо Росію взяти на себе відповідальність і зробити внесок у встановлення осіб винних", - сказала вона.

Як повідомлялося, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 осіб. Всі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи .

Згідно з висновками, авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі смт Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування також випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR була доставлена в Україну з Російської Федерації та після її використання для атаки на авіалайнер рейсу МН17 була знову повернута на територію РФ.

24 травня 2018 року представник Міжнародної спільної слідчої групою (JIT) з розслідування катастрофи МН17 (з кримінальної поліції Нідерландів) Вілберт Паулсен на прес-конференції в Гаазі повідомив, що слідство встановило, що літак рейсу МН17 був збитий з установки "Бук", що потрапила з РФ на непідконтрольну територію Донбасу.

"Ми проаналізували всі доступні нам картинки і зображення, і нам вдалося зняти відбитки пальців зі снарядів, з яких був збитий літак. І ми розуміємо, що ці снаряди збігаються з тими, які належать військовим бригадам Російської Федерації", - сказав він.

25 травня уряду Нідерландів та Австралії заявили, що покладають на Росію відповідальність за збитий "Боїнг" рейсу MH17. "Виходячи з висновків JIT, Нідерланди і Австралія переконані, що Росія несе відповідальність за розміщення установки "Бук", яка використовувалася для знищення літака рейсу MH17... Наші дві країни повідомили Росію про своє рішення", - йдеться в заяві на сайті уряду Нідерландів .

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила, що Українська сторона 12 червня подасть до Міжнародного суду ООН меморандум щодо порушення Російською Федерацією Монреальської конвенції (про боротьбу з незаконними актами проти безпеки цивільної авіації) і Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

"Перевезення 53-ою зенітно-ракетною бригадою Збройних сил Російської Федерації "Бук", з якого і був збитий літак МН 17, є прямим доказом поставки Росією зброї, яка була використана для збивання цивільного літака. Це є порушенням Монреальської конвенції 1971 року й Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Саме це ми доведемо і обґрунтуємо в своєму меморандумі, який представимо в Міжнародний суд ООН вже 12 червня ", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук 24 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА