Політика

Саакашвілі 3 червня представить у польському Перемишлі свою програму розвитку України

Екс-президент Грузії, лідер "Руху нових сил" Міхеіл Саакашвілі оголосив, що в неділю, 3 червня, у польському Перемишлі на кордоні з Україною представить свою програму розвитку України й "абсолютно нової моделі" країни.

"3 червня ми проведемо захід у Перемишлі, на кордоні з Україною, де я представлятиму свою програму розвитку й абсолютно нову модель Української держави", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Гаазі, яка транслювалася в одному з бізнес-центрів Києва.

М.Саакашвілі наголосив, що має намір продовжувати свою боротьбу за зміну політичної системи і в Україні, і в Грузії. "Цього року в нас президентські вибори в Грузії, і людина, яку я підтримуватиму, сподіваюся, переможе на цих виборах. Паралельно я займаюся процесами в Україні, тому що для мене це спільна боротьба", - зазначив він.

Екс-президент Грузії знову заявив, що не має політичних амбіцій в Україні, але хоче, щоб Україна була демократичною країною і щоб члени його команди були представлені в українській владі.

При цьому, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про те, кого з кандидатів він готовий підтримати на президентських виборах, М.Саакашвілі зазначив, що до кандидатів, які наразі оголошують про свої наміри балотуватися в президенти України, "є багато запитань, і вони залишаються частиною старої системи".

"Серед них є і мої друзі, але Україні потрібні нові кандидати й нові обличчя", - вважає політик.

М.Саакашвілі зазначив, що підтримує ідею так званих народних праймеріз, і прогнозує, що в результаті таких праймеріз можуть з'явитися нові, несподівані лідери громадської думки.

На прес-конференції був присутній також відомий міжнародний юрист Жефрі Робертсон. Він проаналізував дії української влади проти М.Саакашвілі, починаючи з позбавлення його громадянства України в липні 2017 року.

"Позбавлення Саакашвілі українського громадянства було свавільним. Це суперечить міжнародним зобов'язанням України та порушує Європейську конвенцію з прав людини; кричуще викрадення українською владою і видворення Саакашвілі з України є порушенням прав особи на свободу та безпеку; затримання Саакашвілі з застосуванням сили в публічному місці може бути прирівняне до такого, що принижує гідність особистості", - зазначив він.

Ж.Робертсон вважає, що українська влада порушила норми міжнародного пакту про громадянські та політичні права, позбавивши М.Саакашвілі права повернення у власну країну.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ