19:51 30.05.2018

У Франції очікують ратифікації ВР міжурядової угоди про закупівлю Україною вертольотів Airbus Helicopters

3 хв читати
У Франції очікують ратифікації ВР міжурядової угоди про закупівлю Україною вертольотів Airbus Helicopters

У Франції очікують, що підписана в Парижі 29 травня главою МВС Арсеном Аваковим і держсекретарем Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфіном Жені-Стефано (Delphine Geny-Stephann) міжурядова угода про закупівлю українською стороною 55 вертольотів сімейства Airbus Helicopters буде ратифікована українським парламентом уже найближчим часом, повідомляють французькі ЗМІ.

"Угода, підписана у вівторок, має бути ратифікована парламентом України в найближчі тижні для набуття чинності", - зазначає французька La Tribune.

У зв'язку з цим видання акцентує: ратифікація досягнутих домовленостей відкриє нову сторінку в роботі підрозділу європейського концерну Airbus - Airbus Helicopters на "все ще дуже проамериканському" пострадянському ринку.

За даними La Tribune, укладена угода передбачає закупівлю українською стороною у Airbus Helicopters вертольотів H125, H145 і H225. Загальна сума операції оцінюється в EUR555 млн. Постачання перших чотирьох вертольотів H225 Super Puma українському замовнику заплановано на 2018 рік.

"Франція планує надати фінансову підтримку цієї операції державними гарантіями і позикою Казначейства", - цитує видання офіційну заяву Міністерства економіки та фінансів Франції.

У зв'язку з цим La Tribune також уточнює: частина закуповуваних українською стороною у Airbus машин буде новими, частина вертольотів, зокрема, важкі H225 вантажопідйомністю понад 10 тонн, належать французькій лізинговій Parilease - дочірній компанії BNP Paribas.

Донедавна плановані до постачання Україні вертольоти Н225 перебували в експлуатації міжнародної компанії CHC Helicopter, але після аварії одного з них у квітні 2016 року в Північному морі в Норвегії в травні того ж року дію лізингового договору було припинено, згідно з 11-м розділом закону США про банкрутство, пише видання.

Як підкреслює La Tribune, відповідно до домовленостей, нові машини будуть поставлені в Україну безпосередньо Airbus.

Як повідомлялося, в 2017 році МВС озвучило плани зі створення в Україні вже в 2018 році державної системи вертолітної служби порятунку і реагування на надзвичайні ситуації, яка буде оснащена вертольотами українського і західного виробництва.

У держбюджеті 2018 року на створення єдиної державної системи авіаційної безпеки та цивільної оборони передбачено 900 млн грн, з них 200 млн грн – щодо загального фонду, 700 млн грн – щодо спецфонду за рахунок надходжень від спецконфіскаціі. Ще 400 млн грн планується виділити щодо загального фонду на придбання, модернізацію і ремонт вертолітної техніки входить в підпорядкування МВС держслужбі з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

За даними глави МВС, європейська вертолітна техніка буде експлуатуватися підрозділами ДСНС, Прикордонної служби і Нацгвардії.

Досвід двосторонньої ВТС між Україною та Францією має в нових умовах істотний нереалізований потенціал, зокрема передбачає забезпечену в рамках укладеної у 2008 році угоди на потужностях Конотопського авіаремзаводу "Авіакон" за участю французької Sagem модернізацію вертольотів вогневої підтримки армійської авіації Сухопутних військ ЗС України .

Підприємство, що входить до держконцерну "Укроборонпром", у липні 2016 року отримало сертифікат відповідності системи якості вимогам стандарту НАТО AQAР 2120.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА