11:27 31.05.2018

Українська православна церква отримає автокефалію, - Порошенко

2 хв читати
Українська православна церква отримає автокефалію, - Порошенко

Президент України Петро Порошенко упевнений, що Вселенський патріарх Варфоломій і священний синод затвердять томос про надання автокефалії Українській православній церкві.

"Його святість патріарх Константинопольський і синод Вселенського патріархату має нарешті ухвалити рішення про надання томосу щодо помісної церкви великій європейській 45-мільйонній нації, нації українців", - заявив П.Порошенко на VII Національному молитовному сніданку в Києві в четвер.

За словами президента, коли в Україні буде помісна православна церква, "у нас не буде улюбленої церкви держави, у нас усі церкви будуть рівні перед законом, і церква буде відокремлена від держави". Він зазначив, що конституційні права кожного громадянина - "обирати свою дорогу до Бога" - будуть збережені.

"Церква має бути відокремлена від держави, і насамперед від сусідньої держави, країни-агресора", - наголосив також глава Української держави.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент П.Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

"Для того щоб це було найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто і прийнято відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може бути прийняте до (святкування - ІФ) 1030-річчя хрещення України-Русі", - висловив сподівання П.Порошенко.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні, а також вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській православній церкві.

Вселенському патріарху було також передано звернення від ієрархів українських православних церков про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні та постанову Верховної Ради про підтримку звернення президента України.

1030-річчя хрещення Київської Русі-України відзначатимуть 28 липня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА