20:02 31.05.2018

Іспанські соціалісти заручилися підтримкою для вотуму недовіри уряду Рахоя

3 хв читати
Іспанські соціалісти заручилися підтримкою для вотуму недовіри уряду Рахоя

Нижня палата парламенту Іспанії проводить у четвер обговорення за пропозицією соціалістичної партії країни (PSOE) висловити вотум недовіри прем'єр-міністру Маріано Рахою, повідомляє в четвер газета El Pais.

Як очікується, обговорення триватимуть два дні, вони завершаться голосуванням членів парламенту в п'ятницю.

Лідер іспанських соціалістів, основної опозиційної сили в Іспанії, Педро Санчес в четвер уже закликав Рахоя добровільно піти у відставку, не чекаючи підсумків обговорення в парламенті.

"Ідіть у відставку зараз, пан Рахой, і все скінчиться ... Ваш час вийшов ... Ідіть зараз, і ця ініціатива з вотумом недовіри закінчиться тут і зараз", - сказав Санчес.

Як зазначає видання, для того щоб відправити Рахоя у відставку, соціалістичній партії необхідно 176 голосів. У соціалістів у нижній палаті 84 місця.

У четвер про підтримку соціалістичної партії в питанні вотуму недовіри Рахою заявили Баскська націоналістична партія (PNV), у якій в Конгресі депутатів 5 місць, Каталонська європейська демократична партія (8 місць), партія "Компроміс" (4 місця), партія "Більду" ( 2 місця) і "Нові Канари" (1 місце). Раніше соціалісти вже забезпечили собі підтримку альянсу Unidos Podemos (67 місць) і Лівих республіканців Каталонії (ERC) - 9 місць.

Таким чином, згідно з останніми даними El Pais, на підтримку вотуму недовіри, судячи з усього, виступають вісім партій зі 180 місцями в Конгресі депутатів. Цього достатньо для того, щоб відправити уряд Рахоя у відставку.

Агентство Bloomberg з посиланням політиків, близьких до переговорів, підтверджує, що, найімовірніше Санчес в результаті заручиться достатньою підтримкою, щоб змінити Рахоя на посаді прем'єра Іспанії.

Минулого тижня іспанський суд в рамках антикорупційної справи "Гюртель" визнав десятки осіб, пов'язаних з Народною партією Рахоя, винними в шахрайстві, ухиленні від сплати податків і відмиванні грошових коштів. Суд також зобов'язав Народну партію виплатити штраф у розмірі 245 тис. євро. Саме після цього PSOE направила в Конгрес депутатів пропозицію про винесення вотуму недовіри прем'єр-міністру.

Сам Рахой в четвер заявив, що можливе висловлення вотуму недовіри пов'язане не зі справою "Гюртель", а з амбіціями самого Санчеса.

"Виправдання всьому цьому не рішення суду, ви самі не чемпіони з сумлінності ... Все це говорить тільки про амбіції пана Санчеса", - заявив Рахой.

Розслідування корупційного скандалу, що став відомим, як "справа Гюртель", почалося близько 10 років тому. Йдеться про розслідування фактів корупції колишніх функціонерів Народної партії, які, обіймаючи важливі пости в меріях, укладали контракти з фірмами в обмін на "відкати".

Головний фігурант справи - підприємець Франсиско Корреа, розслідування отримало однойменну назву (іспанською correa - ремінь, Gürtel - ремінь по-німецьки). Верховний суд Іспанії 24 травня 2018 року в рамках справи засудив Корреа до 51 року ув'язнення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА