15:15 01.06.2018

Половина українців назвали боротьбу з корупцією "цілком провальною"

2 хв читати
Половина українців назвали боротьбу з корупцією "цілком провальною"

 Половина українців вважають цілком провальною боротьбу з корупцією в країні й не бачать жодної інстанції, яка активно боролася б із цим явищем, про що свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Презентуючи результати опитування у п'ятницю на прес-конференції в Києві, директор Фонду "Демініціативи" Ірина Бекешкіна повідомила, що абсолютна більшість населення (83%) вважають боротьбу з корупцією в Україні неуспішною, при цьому 50% українців назвали цю боротьбу "повністю провальною".

Згідно з опитуванням, значна частина населення (48%) не бачить жодної інстанції, яка активно боролася б із корупцією в Україні. А решта населення активними борцями з корупцією називає ЗМІ та журналістів (26%), антикорупційні громадські організації (18%), далі йдуть Національне антикорупційне бюро України (11%) і населення (10,5%).

І.Бекешкіна наголосила, що жоден з органів, який має боротися з корупцією, не здобув позитивної оцінки українців щодо ефективності своєї роботи. Ці цифри незначні, але найбільше позитивних оцінок отримало НАБУ - 15%. Ефективність СБУ оцінили 13% опитаних, Нацполіції - 10% і Генпрокуратури - 9%.

"Про що це свідчить ... Доки не буде вироків, люди не бачитимуть ефективність боротьби з корупцією", - наголосила вона.

Дослідження також засвідчило, що серед чинників, які, на думку громадян, найбільше заважають НАБУ добре виконувати свою роботу, - насамперед відсутність у влади політичної волі боротися з корупцією. Таку позицію висловили 44% респондентів. 33% опитаних серед чинників, які заважають боротися з корупцією, назвали недоліки законодавства, 21% - опір інших правоохоронних органів.

Щодо формування Антикорупційного суду в Україні, то громадяни більше готові довіряти представникам антикорупційних громадських організацій у цьому питанні (47%) і експертам із західних країн (38%).

На запитання, що особисто українці готові зробити для того, щоб боротися з корупцією, абсолютна більшість респондентів (73%) наголосили, що відмовляться від давання хабарів.

У питанні оцінки перебігу судової реформи в Україні абсолютна більшість громадян (73%) вважають його неуспішним, причому 43% вважають, що хід судової реформи цілком провальний.

Опитування проводилося з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА