15:55 05.06.2018

Україна і НАТО ухвалили Дорожню карту співпраці в ОПК на 2018 р

3 хв читати
Україна і НАТО ухвалили Дорожню карту співпраці в ОПК на 2018 р

 Україна і НАТО ухвалили Дорожню карту співпраці в ОПК на 2018 рік.

Згідно з повідомленням на сайті РНБО, документ підписано в рамках чергового засідання спільної робочої групи Україна-НАТО з оборонно-технічного співробітництва наприкінці травня в Одесі

Як наголошується в повідомленні, нова Дорожня карта Україна-НАТО зі співробітництва в ОПК на 2018 рік містить низку нових завдань для української сторони: йдеться про розвиток спільних з НАТО національних систем стандартизації та кодифікації в оборонній сфері; співробітництво в сфері безпеки зберігання боєприпасів; сприяння встановленню зв'язків між оборонними підприємствами країн НАТО і України. Також передбачено створення системи державного гарантування якості оборонної продукції і участь ОПК України в проектах концепції НАТО "Розумна оборона".

Як уточнюється в повідомленні, учасники засідання обговорили перспективи розвитку оборонно-технічного співробітництва Україна-НАТО, перебіг реформи ОПК України, а також подальший розвиток державно-приватного партнерства та рівень взаємодії за програмою Трастового фонду НАТО щодо досягнення сумісності України з альянсом в оборонно-технічної сфері.

Згідно з озвученими під час засідання оцінками, попередню дорожню карту виконала українська сторона в повному обсязі, триває процес переходу українського ОПК на стандарти НАТО. У 2017 році в оборонній галузі прийнято 41 стандарт альянсу, в 2018 році заплановано впровадження 26 стандартів. Також введено в експлуатацію автоматизовану інформаційну систему кодифікації предметів постачання.

Крім того, учасники засідання розглянули питання ВТС у сфері закупівель озброєнь із імпорту, а також розширення співпраці в рамках Конференції національних директорів НАТО з озброєння.

Українська сторона також поінформувала західних колег про підготовку лібералізації системи ВТС у зв'язку зі зростанням ролі приватних підприємств в оборонному секторі України в нових умовах. Зокрема, вже найближчим часом українські оборонні компанії отримають право ввозити імпортні комплектувальні для власного виробництва та самостійно експортувати вироблену продукцію, що стане імпульсом розвитку ВТС між Україною та країнами НАТО, зазначалося під час засідання.

Як повідомлялося, Україна і НАТО активізували діалог про співпрацю в ОПК в 2014 році. В на початку 2015 років Київ озвучив плани про приєднання до чинної для країн-членів альянсу системи закупівель озброєнь. Також Україна заявила про плани до 2020 року забезпечити в повному обсязі переведення ОПК на стандарти НАТО. До останнього часу одним із головних напрямів партнерства ОПК України з країнами-членами альянсу розглядалася співпраця в рамках програми імпортозаміщення.

За даними держконцерну "Укроборонпром", на сьогоднішній день близько 40 підприємств-учасників мають доступ до головного каталогу НАТО з логістики (NATO Master Catalogue of References for Logistics), також розпочато роботу із сертифікації підприємств за стандартом НАТО AQAP (Allied Quality Assurance Publications) 2000 серії.

У 2015 році ДП "410 Завод ГА" - єдине в Україні підприємство, яке спеціалізується на капітальному ремонті літаків "Антонов" і авіадвигунів Д-36, та входить до складу держконцерну, отримало сертифікат НАТО на відповідність наданих послуг стандартам альянсу. У 2016 році ДП "Конотопський авіаремонтний завод" Авіакон "(Сумська обл.) Держконцерну отримало сертифікат відповідності системи якості вимогам стандарту НАТО AQAР 2120.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА