15:01 06.06.2018

КС дозволив скасувати депутатську недоторканність

4 хв читати
КС дозволив скасувати депутатську недоторканність

Конституційний Суд України дозволив скасувати недоторканність народних депутатів, повідомив народний депутат із фракції "Народний фронт" Леонід Ємець.

"Конституційний Суд дозволив скасувати недоторканність депутатів", - написав Л.Ємець на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

У свою чергу народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що рішення КС, яке було ухвалено в середу під час закритого засідання, стосується депутатського законопроекту №6773, що пропонує обмежити депутатську недоторканність уже зараз.

"Конституційний Суд також планує розглянути президентський законопроект №7203, яким пропонується обмежити недоторканність із 1 січня 2020 року", - уточнив М.Найєм.

"Тепер рішення за парламентом. Для історичного рішення потрібно 300 голосів. Дуже сподіваюся, що Верховна Рада VIII скликання раз і назавжди покінчить із цим архаїзмом. Депутатська недоторканність - це цінник на вхідному квитку в політику. Її скасування або навіть обмеження зробить політику доступною не лише гаманцям, а й ідеям та ініціативам", - додав нардеп.

Як повідомлялося, 11 квітня 2018 року Конституційний Суд України розпочав розгляд конституційного звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту (№ 6773) про внесення змін до Основного закону в частині скасування депутатської недоторканності вимогам ст. 157 та 158 Конституції.

В ході відкритої частини засідання під час пленарного засідання Великої палати КС суддя Сергій Сас звернув увагу на те, що, окрім законопроекту №6773, зареєстрованого в липні 2017 року, пізніше, в жовтні, було внесено аналогічний першому президентський проект закону, проте це було зроблено з порушенням норм регламенту Верховної Ради, який встановлює допустимі терміни внесення альтернативних законопроектів.

"У контексті цих приписів регламенту, як нам ставитися до порушення, наскільки я розумію, парламентом регламенту?", - сказав він.

Водночас представник Верховної Ради в Конституційному Суді Анатолій Селіванов зазначив, що в цьому питанні КС надає висновок виключно про відповідність законопроекту № 6773 статтям 157 та 158 Основного закону.

При цьому він зазначив, що представляє Верховну Раду в цьому питанні і не має наміру виходити за рамки своїх повноважень.

Як повідомили під час відкритої частини розгляду справи, висновок буде оприлюднено на сайті КС.

Як повідомлялося, 19 жовтня 2017 року ВР підтримала включення до порядку денного сесії та направлення для висновків до КС президентського законопроекту (№7203) про внесення змін до ст. 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів.

Народні депутати підтримали також включення до порядку денного сесії та направлення для висновків до Конституційного Суду депутатського законопроекту (№6773) про внесення змін до Конституції України в частині скасування недоторканності народних депутатів.

Президентський законопроект №7203 зареєстрований у парламенті 17 жовтня 2017 року. Документ пропонує викласти в новій редакції статтю 80 Конституцій України, виключивши з неї норму, згідно з якою народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, залишивши лише частину, згідно з якою народні депутати не несуть юридичну відповідальність за результати голосувань або висловлювань у парламенті, за винятком відповідальності за зневагу або наклеп.

Зі ст. 80 Основного закону, у разі ухвалення законопроекту про внесення змін, буде вилучено норму, згідно з якою народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність". Також із Конституції вилучається норма про те, що "народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані".

Аналогічні положення містить проект закону, який був внесений до Верховної Ради в липні поточного року більше ніж 150 народними депутатами.

За своєю суттю законопроекти №7203 та №6773 відрізняються лише тим, що згідно з президентською ініціативою, зміни до Конституції в частині скасування недоторканності мають набути чинності 1 січня 2020 року.

Проте, як заявляв раніше народний депутат із фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, положення про термін набуття чинності змінами до Конституції не буде включено до тіла Основного закону, а залишиться в перехідних положеннях закону після його ухвалення, що дасть змогу 226 голосами відкладати дату набуття чинності скасуванням депутатської недоторканності.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою лише за наявності висновку Конституційного Суду щодо відповідності документа вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновків КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше ніж 226 голосами нардепів. І на наступній черговій сесії парламент може голосувати за нього для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентарів. Така процедура встановлена Конституцією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА