16:57 06.06.2018

Антикорупційний комітет ВР визначив дві кандидатури з п'яти на аудитора НАБУ

2 хв читати
Антикорупційний комітет ВР визначив дві кандидатури з п'яти на аудитора НАБУ

 Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції рекомендував парламенту розглянути кандидатури партнера компанії Baker & McKenzie, громадянина США Томаса Файєрстоуна і доктора юридичних наук Володимира Василенка на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", таке рішення члени комітету прийняли на засіданні в середу, поспілкувавшись із 4 з 5 претендентів, які подали документи для участі в конкурсі.

Не отримали підтримки членів комітету для розгляду далі в сесійній залі кандидатури члена Колегії адвокатів Ізраїлю, громадянина України з постійним місцем проживання в Ізраїлі Вадима Меламеда, голови громадської організації "Асоціація боротьби з організованою злочинністю "Антимафія" Юрія Ліхненка, пенсіонера Валерія Небоги.

Перед співбесідою з претендентами кілька народних депутатів залишили засідання комітету, протестуючи проти того, що було порушення положення про конкурс, яке раніше затвердили. Проте кворум зірвано не було й решті членів комітету вдалося прийняти рішення щодо аудитора НАБУ.

Як повідомлялося, 21 березня 2017 року Верховна Рада не змогла делегувати Найджела Брауна за своєю квотою до складу комісії з аудиту НАБУ (за нього проголосували 200 парламентарів за мінімально необхідних 226).

12 липня комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції рекомендував на розгляд парламенту чотирьох кандидатів на посаду аудитора НАБУ. Ними стали: професор київського національного університету ім.Т.Шевченка Олександра Яновська, за яку віддали 13 голосів, адвокат з США Марта Борщ, прокурор з Іспанії Карлос Кастресана і адвокат і професор Академії адвокатури Сергій Гончаренко, за кожного з яких члени комітету віддали по 9 голосів.

13 липня народні депутати відмовилися затвердити будь-кого з цих кандидатів.

За підсумками рейтингового голосування найбільше голосів набрала кандидатура професора Київського національного університету ім.Т.Шевченка Олександри Яновської (207 - "за").

Голова Верховної Ради Андрій Парубій виніс її кандидатуру на затвердження. За призначення А.Яновської аудитором НАБУ проголосували 216 народних депутатів при 226 мінімально необхідних голосів.

7 лютого 2018 року антикорупційний комітет парламенту звернеться до спікера А.Парубія з проханням винести на голосування в сесійний зал кандидатури на посаду незалежного аудитора НАБУ Марту Борщ, Карлоса Кастресана і Сергія Гончаренка.

Пізніше стало відомо, що американський прокурор М.Борщ (Martha Boersch) зняла свою кандидатуру на посаду аудитора НАБУ. За інформацією ЗМІ, аналогічну відмову зробив професор Академії адвокатури С.Гончаренко. Таким чином, єдиним кандидатом на посаду аудитора НАБУ залишився колишній прокурор Іспанії К.Кастресана.

Однак у квітні 2018 року Комітет оголосив новий конкурс з відбору аудитора, 5 претендентів подали свої документи для участі в конкурсі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА