11:36 07.06.2018

Аваков вважає за необхідне проведення дискусії в суспільстві перед ухваленням закону про амністію при деокупації Донбасу

2 хв читати
Аваков вважає за необхідне проведення дискусії в суспільстві перед ухваленням закону про амністію при деокупації Донбасу

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що процес деокупації Донбасу потребує ухвалення закону "Про амністію", але його дія не може стосуватися людей, які воювали проти українських військових і здійснювали кримінальні злочини проти мирних жителів.

"Нам, на мій погляд, необхідно ухвалити законопроект, у рамках якого жодна амністія не торкнеться людей, на руках яких кров мирних жителів або тих, хто воював проти українських військових, вбивав, розстрілював. Ніяка амністія не може торкнутися тих, хто брав участь у пограбуваннях і кримінальних злочинах проти мирних громадян і військових", - сказав він на ІХ Національному експертному форумі в четвер у Києві.

Глава МВС додав, що в українському суспільстві має відбутися дискусія щодо того, на кого поширюватиметься амністія.

Так, А.Аваков зазначив, що повернення окупованої території Донбасу не буде простим процесом і не буде військовою операцією. За його словами, така операція міститиме кілька компонентів, зокрема, комунікаційний, інформаційний, а "технічно - це, швидше за все, буде поліцейська операція без застосування військових сил".

"Українське суспільство і всі ми дуже чітко усвідомлюємо, що окупований Донбас - це Україна і люди, які там перебувають, - це українці, і нам потрібно дбати про це, а не відгороджуватися стіною", - наголосив міністр.

Раніше А.Аваков висловив думку про необхідність ухвалення закону про колабораціонізм, що передбачатиме порядок притягнення до відповідальності бойовиків під час деокупації окремих районів Донецької та Луганської областей, така ініціатива мала бути розроблена та затверджена до початку звільнення цих територій.

"Розробка, ухвалення законів про колаборантів і про амністію є необхідним етапом деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Більш того, ці закони мають бути прийняті до початку процесу звільнення захоплених територій, після чого абсолютно необхідно провести інформаційну кампанію із роз'яснення населенню положень цих законів, як в Україні, так і на окупованих територіях", - написав А.Аваков на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Паралельно із законом про колаборантів, на переконання міністра, обов'язково має бути ухвалений закон про амністію, під дію якого потрапить більшість населення, яке пережило окупацію - "все ті, хто опинився заручником агресора або вимушено працював в установах і організаціях на окупованій території".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА