15:49 07.06.2018

Порошенко видасть указ про представлення кандидатів у посли в профільному комітеті ВР

3 хв читати
Порошенко видасть указ про представлення кандидатів у посли в профільному комітеті ВР

Президент України Петро Порошенко має намір видати указ про представлення кандидатів на посади послів у профільному парламентському комітеті у закордонних справах після схвалення Верховною Радою його пропозицій до закону "Про дипломатичну службу", запевняє голова Верховної Ради Андрій Парубій.

"Після голосування за закон буде указ, яким визначено обов'язковість представлення кандидатів на послів перед профільним комітетом у закордонних справах... Я знаю, це компроміс. Якщо ми не підтримаємо (пропозиції президента - ІФ), ми можемо втратити закон, що, на мій погляд, є набагато більшою небезпекою", - заявив спікер перед голосуванням за пропозиції до ветованого раніше закону на пленарному засіданні в четвер.

Він зазначив, що, згідно з досягнутими домовленостями, такий указ з'явиться найближчим часом після затвердження пропозицій президента до закону.

Водночас під час обговорення закону член профільного комітету Борис Тарасюк (фракція "Батьківщина") наголосив, що положення про консультації Міністерства закордонних справ у комітеті у закордонних справах перед внесенням президенту України кандидатури на посаду посла не є новацією, оскільки така практика в Україні була раніше, проте її ліквідували за часів президентства Віктора Януковича.

"Не йдеться про посягання на право президента призначати, згідно з Конституцією, голів дипломатичних представництв. Але йдеться лише про дуже важливу функцію парламентського контролю", - сказав він.

Водночас Б.Тарасюк наголосив, що на своєму засіданні комітет у закордонних справах більшістю голосів відхилив обидві пропозиції президента до цього закону.

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер 226 голосами ухвалила закон про дипломатичну службу з пропозиціями П.Порошенка.

Раніше президент України наклав вето на ухвалений ВР закон "Про дипломатичну службу", зокрема, через норму про обов'язкові консультації Міністерства закордонних справ України у парламентському комітеті у закордонних справах перед призначенням послів України. Відповідні зауваження містяться в пропозиціях до законопроекту №7322 "Про дипломатичну службу", який було повернено до парламенту 4 травня 2018 року.

У новій редакції закону про дипслужбу народні депутати передбачили, що Міністерство закордонних справ зобов'язане буде проводити консультації в профільному комітеті Верховної Ради перед внесенням президенту України подання щодо призначення посла або голови місії при міжнародній організації.

На думку президента України, це положення необхідно виключити із закону, оскільки воно не відповідає Конституції України, не узгоджується із законом про комітети Верховної Ради і не враховує правові позиції Конституційного Суду України.

Верховна Рада підтримала відповідний законопроект №7322 у першому читанні 7 грудня 2017 року, а в другому і в цілому - 5 квітня 2018 року.

Як це передбачено чинним законодавством, послів, представників України і голів місій при міжнародних організаціях призначатиме і звільнятиме президент України за поданням міністра закордонних справ. Нововведенням стало те, що МЗС повинно буде проводити консультації в профільному комітеті Верховної Ради перед внесенням президенту України подання про призначення посла.

Закон набуде чинності через шість місяців після його опублікування, а нині чинний закон "Про дипломатичну службу" втратить силу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА