11:13 08.06.2018

"План Авакова" щодо деокупації Донбасу - це продовження дискусії між президентом та урядом, вважає Безсмертний

3 хв читати
"План Авакова" щодо деокупації Донбасу - це продовження дискусії між президентом та урядом, вважає Безсмертний

 Поява конкретних пропозицій українських чиновників щодо деокупації Донбасу - хороша ініціатива, проте вона може бути дискредитована під час негласної війни між урядом та президентом України, заявив екс-віце-прем'єр-міністр Роман Безсмертний.

Коментуючи в ефірі телеканалу ZIK план міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо повернення окупованих територій Донбасу, Р.Безсмертний сказав: "Добре, хоч на п'ятому році війни у посадових осіб з'являється розуміння того, що відбувається. Потрібно об'єктивно оцінювати ситуацію та пропонувати якісь речі. Тому загалом до цієї пропозиції, як і попередніх, я ставлюся дуже позитивно. Це свідчить про те, що ми дивимося на ситуацію не лише зі страхом, а намагаємося об'єктивно її оцінити та пропонувати, що потрібно".

При цьому він зазначив, що ця ініціатива глави МВС може бути використана в політичних маніпуляціях.

"Хоча назва плану стосується Донбасу, маю сказати, що це продовження, м'яко кажучи, дискусії між президентом та урядом. Даруйте, але за такого підходу це ще одна дискредитована ідея. Тому найближчими днями слід очікувати відповіді Банкової (вул. Банкова в Києві, де розташована Адміністрація президента України - ІФ), тому що вона занадто довго не помічала ініціатив міністра внутрішніх справ. Здається, тут буде щось подібне до того, як зреагувала Банкова на ініціативи міністра фінансів. У цьому є величезна проблема, тому що за наближення виборчої кампанії кількість подібних кроків зростатиме", - наголосив він.

При цьому Р.Безсмертний закликав чиновників бути обережними "з точки зору політичної кон'юнктури", щоб Кремль "не зіграв на цих суперечностях".

Він також звернув увагу, що міністр А.Аваков у цьому випадку виступає від імені України. "Він діє як політик, як міністр, виносячи на суд української громадськості свої пропозиції. Але чи є тоді одностайна позиція України щодо подальших кроків? Ні в робочій групі, яка працює в ООН, ні у рамках "нормандського формату", ні у рамках Тристоронньої контактної групи ці пропозиції не розглядалися, не вносилися не лише Україною як стороною переговорів, а й Аваковим як фізичною особою", - зазначив він.

При цьому Р.Безсмертний називає позитивним те, що в плані А.Авакова об'єктом визначені територіальні громади, тому що "це єдині конституційні об'єкти, які залишаються на цій території".

Р.Безсмертний підтримує намір врегулювати на законодавчому рівні статус колабораціоністів і правові наслідки для них, а також опрацювати механізм амністії, тому що у рамках чинного законодавства це зробити неможливо.

Водночас політик вказав на цілу низку прогалин у плані глави МВС. По-перше, не сформовано відповідь, якою буде поліцейська місія - національною чи міжнародною, яка містить у собі і поліцейський, і військовий, і цивільний компонент. По-друге, не визначено, від кого походить звільнення - від колабораціоністів чи російських військ.

Р.Безсмертний також звернув увагу на те, що нині відбувається об'єднана військова операція під управлінням Міністерства оборони України та Генерального штабу, тому виникає запитання, як поєднати це з поліцейською місією.

Крім того, за словами політика, залишається проблема перехідного режиму, який має регулюватися якимись нормами або національним законодавством, або окремо ухваленими законами. Р.Безсмертний також ставить питання, чи є в цій концепції людина чи йдеться знову лише про територію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА