18:38 08.06.2018

Питання звільнення політв'язнів буде пріоритетним на зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки"– Порошенко

2 хв читати
Питання звільнення політв'язнів буде пріоритетним на зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки"– Порошенко

 Президент України Петро Порошенко заявляє, що звільнення українських політв'язнів буде одним із пріоритетів під час зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандського формату", повідомляється на офіційному сайті глави держави.

"11 червня Павло (міністр закордонних справ України Павло Клімкін – ІФ) вирушає на зустріч міністрів закордонних справ країн Нормандського формату. І першим питанням, крім запровадження миротворчої місії, режиму припинення вогню та імплементації Мінських угод, є питання заручників. Ми вже погодили і скоординували нашу позицію, французька та німецька сторони нас підтримують", – розповів П.Порошенко на зустрічі з сім'ями українських полонених у РФ і на окупованих територіях.

Він зазначив, що на тристоронній зустрічі контактної групи в Мінську Уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко офіційно передала лист із списком із 23 росіян, які здійснювали шпіонську діяльність в Україні, для передачі РФ в обмін на українських політв’язнів.

П. Порошенко також звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової здійснити необхідні кроки, щоб отримати можливість відвідати політв’язнів в Криму. Президент також повідомив, що зустрівся з Принцесою Князівства Ліхтенштейн Софією, яка є одним із керівників Міжнародного комітету Червоний Хрест, і було домовлено, що вона підніме питання про забезпечення регулярного допуску та гуманітарної допомоги МКЧХ українським політв’язням.

Президент запевнив, що питання звільнення українських заручників присутнє в усіх його міжнародних переговорах, зокрема з держсекретарем США Майком Помпео та прем’єром Канади Джастіном Трюдо, з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та ірезидентом Франції Еммануелем Макроном. "Отримали чітке запевнення, що міжнародна солідарність і тиск на Росію продовжаться", – зазначив глава держави.

П.Порошенко висловив підтримку всім українським заручникам і попросив передати їм, що Україна і надалі буде боротися за їхнє звільнення. Він також звернувся до тих, хто голодує: "Ви всі потрібні нам живими".

Під час зустрічі заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз зачитав звернення ув'язненого Володимира Балуха, який голодує вже понад 80 днів. Він закликав до активних дій держави щодо консолідації зусиль патріотично налаштованих громадян і представників громадських організацій. "Вважаю, що створення консультативно-координаційної ради при президентові України значно підвищить ефективність дій держави щодо звільнення політв'язнів, захист прав і свобод громадян України в тимчасово окупованому Криму і якісно поліпшить інформаційну складову в боротьбі з російською пропагандою", – зазначив В.Балух.

Глава держави підтримав створення такої ради, доручив опрацювати це питання та підготувати відповідний указ, йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, зустріч міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" відбудеться 11 червня в Берліні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА