20:58 08.06.2018

ЄС перерахував теми Brexit, за якими з Великою Британією поки не досягнуто домовленостей

3 хв читати
ЄС перерахував теми Brexit, за якими з Великою Британією поки не досягнуто домовленостей

Під час переговорів про вихід Великої Британії з Євросоюзу на завершальному тижні був досягнутий прогрес, заявив координатор ЄС з Brexit Мішель Барньє на прес-конференції в Брюсселі в п'ятницю.

"Ми просунулися в ці останні дні з низки тем, пов'язаних з угодою про вихід. Ми вважаємо, що ці теми могли б бути врегульовані до найближчої Європейської ради", - сказав він, підводячи підсумок чергового раунду переговорів з британською стороною.

"Кожна з цих тем важлива, щоб відновити юридичну впевненість там, де її більше немає з причини Brexit", - додав головний парламентер з боку ЄС.

Але при цьому, зазначив М.Барньє, "залишається багато роботи з трьох інших тем "розлучення", які важливі, навіть дуже, для наших підприємств і наших громадян".

По-перше, йдеться про захист персональних даних громадян ЄС. Брюссель вимагає, щоб дані, які уже потрапили в розпорядження британської сторони, залишалися захищеними в подальшому, як це робиться зараз.

Також сторона ЄС досі не має в своєму розпорядженні позиції Лондона з продуктів із захищеними назвами за географічним походженням, що, за словами М.Барньє, є важливим як для виробників, так і споживачів в ЄС і Великій Британії.

Потребує проясненні ситуація з процедурами щодо порушення законодавства ЄС, що стосуються Великої Британії, які не будуть завершені до кінця перехідного періоду Brexit. "Це не бюрократичний пункт, це пункт, який ясно пов'язаний із захистом фінансових інтересів союзу", - пояснив координатор ЄС.

По-друге, крім цих аспектів, що вимагають великої роботи, предметом розбіжностей залишаються ще два важливих пункти, пов'язані з майбутнім Ірландії та Північної Ірландії. З низки конкретних питань повсякденного життя необхідно прийти до загальних правил, щоб захистити вільне переміщення товарів і зберегти багато форм співпраці між північчю і півднем острова Ірландія. Крім того, залишаються неврегульованими митні аспекти, включаючи питання кордону, цілісності єдиного ринку, митного союзу. Ці проблеми мають бути вирішені до осені, вважає М.Барньє.

І третя тема, яка не терпить зволікань, - майбутні відносини ЄС і Великої Британії.

"Відповідно до мандату, який я отримав від Європейської ради в березні, і як це визначено Європейським парламентом у резолюції, ми зараз обговорюємо рамки цих майбутніх відносин, що включають економічне партнерство і стратегічне співробітництво в області безпеки. Досі у всіх британських документах, які ми отримуємо і які я і моя команда уважно читаємо, міститься прохання про статус-кво, свого роду формі продовження відносин. Це досить парадоксально, враховуючи, що ця країна сама прийняла рішення покинути Європейський союз", - продовжив координатор ЄС.

На його думку, це вказує на те, що Велика Британія хоче зберегти всі вигоди нинішніх відносин з ЄС, вийшовши із законодавчих рамок союзу і не підкоряючись загальним наглядовим органам.

При цьому, зазначив М.Барньє, коли це пояснюють британським партнерам з переговорів, "дехто в Сполученому Королівстві в такому випадку намагається покласти на нас відповідальність за наслідки цього рішення".

"Ми не дамо вплинути на нас таким чином, - сказав європейський парламентер. - Сполучене Королівство вирішило покинути Європейський союз. Ми поважаємо це прийняте демократичним шляхом рішення і реалізуємо його. Але Сполучене Королівство має погодитися з наслідками. І якщо ми хочемо будувати нові відносини, потрібна основа для довіри, потрібно також більше реалізму: що можливо зараз, що буде можливим і що можливим не буде".

"Сьогодні період рішень і вибору. Час квапить. Менш ніж за десять місяців Сполучене Королівство залишає Європейський союз, як воно цього хотіло. І ми маємо укласти цю угоду з упорядкованого виходу (...) восени, через кілька місяців, щоб мати необхідний час для ратифікації обома сторонами", - підкреслив М.Барньє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА