14:46 09.06.2018

Розенко: Між українським і польським народами немає проблемних питань, які неможливо врегулювати шляхом діалогу

3 хв читати
Розенко: Між українським і польським народами немає проблемних питань, які неможливо врегулювати шляхом діалогу

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко констатує, що між Україною та Польщею діє стратегічне партнерство, всі проблемні питання, пов'язані з історичною пам'яттю, можна врегулювати за допомогою діалогу.

"Сьогодні ми можемо з упевненістю констатувати, що стратегічне партнерство між Україною та Польщею діє і йому немає альтернативи. Між нашими народами немає жодних проблемних питань, які ми не були б здатні і зобов'язані врегулювати шляхом діалогу в дусі дружби і добросусідства", – сказав П.Розенко, виступаючи біля Меморіалу жертв тоталітаризму в Харкові в суботу, де присутній віце-прем'єр Польщі Петро Глинський.

За словами українського віце-прем'єра, останнім часом "поборено паростки негативних емоцій", українська і польська сторони проявили відкритість до подальшого конструктивного співробітництва, зокрема, в питаннях збереження місць пам'яті і поховання жертв воєн і політичних репресій.

"Нашим спільним покажчиком шляху має бути християнська мораль і прагнення жити в мирі та злагоді, будувати наші відносини на те, що нас об'єднує, а не роз'єднує", – зазначив він.

П.Розенко наголосив, що спільний ворог України та Польщі – "путінський режим Росії" – хоче, щоб "ми ніколи не знайшли розуміння у чутливих питаннях нашого історичного минулого". "Але я переконаний, що нашим ворогам рано відкорковувати шампанське, тому що на відміну від них наші народи вміють робити правильні висновки з історії. Найголовніший висновок один – в єдності наша сила", – додав він.

Віце-прем'єр України констатував, що не можна змінити історію, але можна "творити сьогодення і майбутнє".

"Мудрість народів в тому, щоб навіть найбільш спірні моменти і виклики ми могли перетворити в нові можливості та перспективи співпраці. Думаю, саме сьогодні в умовах викликів і загроз нашій спільній безпеці ми здатні відкрити новий етап конструктивних відносин та співробітництва, зокрема, в питаннях історичної пам'яті, і це стане нашою спільною зброєю у протистоянні російській агресії", – підсумував П.Розенко.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на церемонії вшанування пам'яті жертв тоталітаризму присутні члени катинських сімей (родичі розстріляних поляків). Присутні поклали до меморіалу вінки в колірній гамі українського і польського прапорів та вшанували пам'ять хвилиною мовчання. Крім того, був салют, зараз відбувається богослужіння.

Близько 4 тис. польських офіцерів і понад півтисячі мирних польських громадян були розстріляні і поховані у шостому кварталі Лісопарку в Харкові. Тут також поховані тисячі українців, євреїв, росіян та представників інших національностей.

Загалом жертвами "польської операції" НКВС стали близько 140 тис. поляків. Після закінчення радянсько-польської війни у вересні 1939 року військовополонені офіцери польської армії були етаповані в спеціальні табори НКВС, одним з яких був Старобільський табір у Луганській області. Звідти навесні 1940 року їх відправили у в'язницю НКВД у Харкові, де розстрілювали без повноцінного суду та слідства. Розстріли тривали протягом кількох тижнів. Ховали на околиці, там, де раніше були поховані українці, які стали жертвами репресій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА