17:51 11.06.2018

Мінрегіон пропонує впровадити параметричний метод нормування у будівництві для введення інновацій

2 хв читати
Мінрегіон пропонує впровадити параметричний метод нормування у будівництві для введення інновацій

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України пропонує ввести параметричний метод нормування у будівництві замість наявного розпорядчого для впровадження інноваційних рішень, повідомила прес-служба відомства.

Згідно з повідомленням, відповідні зміни міністерство пропонує в законопроекті №6577 "Про внесення змін до закону України "Про будівельні норми".

"У більшості розвинених країн застосовується параметричний метод при формуванні вимог будівельних норм. В Україні ми досі керуємося розпорядчим методом, який не роз'яснює ні цілей, ні функцій, ні критеріїв їх виконання та є, по суті, жорсткою інструкцією, яка не передбачає використання нових технологій та альтернативних рішень у будівництві", - пояснив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Параметричний метод нормування передбачає встановлення параметрів, яким має відповідати об'єкт, наприклад, цілей, функціональних вимог, критеріїв щодо безпеки та якості, замість жорстких імперативних приписів.

"Наприклад, згідно з розпорядчим методом ширина коридору в житлових будинках від дверей квартир до виходу у сходову клітку має бути запроектована не менше 3 м, без уточнення цілей. Відповідно до параметричного методу, ширина коридору проектується з розрахунком, що у разі виникнення пожежі можна безпечно і швидко евакуювати людей з будівлі. Ціль - забезпечення безпечної евакуації людей з будинку в разі виникнення пожежі. Критерій - час евакуації. Вимоги до експлуатаційних характеристик і показників - відстань від дверей", - пояснили в прес-службі Мінрегіону.

Таким чином, впровадження цього методу скоротить кількість необґрунтованих норм і дасть змогу проектувальникам використовувати альтернативні проектні рішення у будівництві.

Крім того, Мінрегіон планує прийняти нову державну будівельну норму (ДБН), що дозволяє склити балкони і лоджії під час проектування будинків.

Згідно з ДБН, склити балкони або лоджії з шириною не менше ніж 1,2 м можна, якщо площа скління становить не менше ніж 50% від площі зовнішніх стін балконів, а сумарна ширина вікон становить не менше ніж 1,2 м, і вони відчиняються на сторону балкона.

За словами Л.Парцхаладзе, це запобіжить самовільному склінню балконів, поліпшить зовнішню естетику будівель і розширить можливості пожежної безпеки жителів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА