14:29 12.06.2018

Київ подав меморандум до Міжнародного суду ООН і очікує заперечення РФ про наявність юрисдикції суду

4 хв читати
Київ подав меморандум до Міжнародного суду ООН і очікує заперечення РФ про наявність юрисдикції суду

 Україна подала меморандум до Міжнародного суду ООН у рамках позову проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, далі українська сторона очікує заперечення про наявність юрисдикції суду, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Докази порушення міжнародного права Росією подано до Міжнародного суду ООН у Гаазі ... Після подання меморандуму Росія отримає право подати свої заперечення про наявність юрисдикції суду розглядати цю справу. Так само, як і в справі Грузія проти Росії, остання скористається цим правом, і через три місяці ми отримаємо ці заперечення", - написала вона на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

О.Зеркаль також додала, що з огляду на наявну практику, розгляд питання про юрисдикцію потребуватиме півтора року.

"Після чого триватиме письмова та усна стадія розгляду справи. Загалом, все триватиме ще кілька років", - резюмувала заступниця міністра.

Вона уточнила, що доки триває судовий розгляд, Росія має можливість у будь-який час визнати неправомірність своїх дій та врегулювати ситуацію.

"А якщо Росія і далі впиратиметься, то відповідальність Росії як держави за міжнародні протиправні дії буде встановлена судом. Так чи інакше - справедливість переможе", - підбила підсумок О.Зеркаль.

Заступник міністра нагадала, що з 2014 року на території України незаконні збройні формування скоїли низку актів, які вважаються терористичними відповідно до Конвенції про заборону фінансування тероризму.

Зокрема, йдеться "про катастрофу літака рейсу МН-17, обстріл мирних жителів Маріуполя, Краматорська, Авдіївки, Волновахи і про терористичні акти в Харкові, Одесі та Києві".

"Росія постачала зброю і координувала вчинення цих актів, що представляє собою фінансування тероризму, відповідно до Конвенції. Тому Росія має понести відповідальність як держава за порушення вимог Конвенції щодо запобігання такого фінансування".

Також, за словами О.Зеркаль, Росія в порушення законів окупації, яка сама по собі є неправомірною, застосовує своє законодавство з метою дискримінації кримських татар і українців в Криму.

Пізніше МЗС України в заяві вказав, що в цьому меморандумі Україна вимагає, щоб Росія негайно припинила порушення міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідації всіх форм расової дискримінації і виплатила Україні фінансову компенсацію за шкоду, заподіяну Україні та українському народові як наслідок порушень Росією.

У заяві зовнішньополітичного відомства України наводяться конкретні приклади порушень російською стороною низки міжнародних конвенцій. Зокрема, йдеться про те, що, приєднуючись до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, РФ зобов'язувалася запобігати фінансування тероризму, але в Україні вона робить навпаки.

"Незаконні збройні формування на Донбасі зробили жахливі акти тероризму проти цивільних осіб, використовуючи зброю з Російської Федерації. І Росія порушила свої міжнародні зобов'язання через її нездатність запобігти постачанню цієї зброї російськими чиновниками і іншими російськими громадянами загальновідомим терористичним групам", - йдеться в заяві .

У МЗС нагадали також про нещодавні висновки об'єднаної слідчої групи з розслідування катастрофи літака Малазійських авіаліній рейсу MH17, згідно з якими ракетну систему "Бук", що збила цей літак, передали незаконним збройним групам у Донецькій області 53-ю протизенітною військовою бригадою РФ через неконтрольовану ділянку українсько-російського держкордону.

"За допомогою цієї або іншої російської підтримки ці групи атакували MH17, забравши майже 300 невинних життів; почали смертельні ракетно-мінометні обстріли українських міст, зокрема й напади на пункт пропуску поблизу Волновахи і житлові квартали в Краматорську, Маріуполі та Авдіївці; розмістили бомби, які підривали патріотичні марші, популярні нічні клуби та інші мирні місця по всій території України", - наголосили у МЗС.

Крім того, РФ зобов'язалася викорінити расову дискримінацію, але чинить навпаки в Україні. Так, в окупованому Росією Криму РФ підтримує політику расової дискримінації та культурного знищення, спрямовану проти тих етнічних груп, які зважилися протистояти спробі анексії.

Раніше у вівторок міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що меморандум щодо порушення Москвою Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації важить близько 90 кг, складається з 17, 5 тис. з 17500 сторінок тексту і міститься в 29 томах.

А президент України Петро Порошенко заявив, що подання меморандуму до Міжнародного суду ООН проти Росії є важливим етапом у притягненні РФ до відповідальності.

"Дуже символічно, що Міжнародний суд ООН визначив саме 12 червня - День Росії - для подання меморандуму в справі України проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Подання меморандуму у справі проти Росії - важливий етап у доказі того, що за всі свої протиправні дії РФ відповідатиме", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА