19:58 12.06.2018

Алієв називає проект TANAP плодом політичної волі лідерів Азербайджану та Туреччини

2 хв читати
Алієв називає проект TANAP плодом політичної волі лідерів Азербайджану та Туреччини

Анкара і Баку пишуть енергетичну історію XXI століття, заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв.

"Ми пишемо енергетичну історію XXI століття. Це (Трансанатолійський газопровід (TANAP) - ІФ) - проект співпраці, стабільності. Реалізація такого гігантського проекту як TANAP стала можливою завдяки політичній волі лідерів Азербайджану та Туреччини", - заявив І.Алієв під час виступу на церемонії відкриття TANAP в Туреччині.

За його словами, введення в дію TANAP є уособленням азербайджано-турецького братства. Глава держави також зазначив, що "Азербайджан "радіє досягненням Туреччини під керівництвом президента Реджепа Таїпа Ердогана".

"Будь-який ініційований нами (Азербайджаном і Туреччиною - ІФ) проект втілюється в життя. Тому що за всім цим стоїть політична воля, наше братство, без якого цей проект залишився б на папері. Зазначу, що найближчим часом азербайджанські інвестиції в економіку Туреччини досягнуть $ 20 млрд", - сказав І.Алієв.

Він додав, що в попередні роки було проведено багато переговорів з проектів поставки азербайджанського газу в Європу. "Але вони не були реалізовані. Тому Туреччина і Азербайджан вирішили реалізувати проект TANAP і підписали в 2011 році відповідну угоду. TANAP - складний проект, ми його реалізували. TANAP об'єднує сім країн і є складовою частиною Південного газового коридору (ПГК), який складається з чотирьох елементів. До нього входять Шах-Деніз-2, ПГК, TANAP і Трансадріатичний газопровід (TAP). 72% проекту TAP вже реалізовано. Упевнений, що і цей проект завершиться незабаром. ПГК, що оцінюється в $ 40 млрд, забезпечить доставку азербайджанського газу коротким шляхом у диверсифікованій формі", - зазначив президент Азербайджану.

І.Алієв підкреслив, що ПГК - проект енергетичної безпеки, за допомогою якого азербайджанський газ буде поставлятися до Туреччини і Європи. "ПГК - це нове газове джерело, що служить енергетичній диверсифікації", - додав президент.

Газопровід TANAP протяжністю 1,85 тис. км призначений для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз у рамках Стадії-2 від грузино-турецького кордону до західних кордонів Туреччини.

Закладка фундаменту газопроводу TANAP відбулася 17 березня 2015 року в турецькій провінції Карс. Пропускна спроможність газопроводу складе як мінімум 16 млрд кубометрів, з яких 10 млрд спрямовуватиметься в Європу, 6 млрд кубометрів - в західні регіони Туреччини. Вартість проекту оцінюється в $ 7,99 млрд.

У перспективі потужність труби буде доведена до 24 млрд куб. м газу на рік, а потім - до 31 млрд куб. м.

Акціонерами проекту TANAP є: SOCAR (51%), SOCAR Turkiye Enerji (7%), BOTAS (30%), BP (12%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА