20:17 12.06.2018

Греція домовилася з Македонією про перейменування цієї країни

1 хв читати
Греція домовилася з Македонією про перейменування цієї країни

Глава уряду Греції Алексіс Ципрас і прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв домовилися про зміну назви колишньої югославської республіки. Остаточно питання буде вирішено після того, як документ затвердять уряди двох країн.

Ципрас розповів, що договір, про який він домовився з Заевим, є гарною операцією для Македонії, якій потрібно внести зміни в свою Конституцію. При цьому грецький прем'єр уточнив, що Афіни ратифікують документ лише після того, як це зробить парламент Македонії.

За словами представника грецького уряду, якого цитує Reuters, країна буде називатися Північною Македонією. Раніше Заєв говорив, що його країна може бути перейменована в Ілінденську Македонію.

Проти перейменування виступила македонська опозиція, голоси якої будуть необхідні для внесення змін до Конституції. Місцеві націоналісти вважають, що поступка Заева завадить багаторічному диспуту з Афінами.

Македонія - колишня югославська республіка. Коли вона отримала незалежність, то її назву не було визнано Грецією. В Афінах пояснили це тим, що в Греції є провінція з аналогічною назвою, а Скоп'є на цій підставі буде на неї претендувати.

В результаті Македонія була перейменована в Колишню Югославську Республіку Македонія, але ця назва греків теж не влаштовувала.

Через суперечку між двома країнами Македонія досі не мала права претендувати на вступ в ЄС, оскільки Греція блокувала будь-які переговори на цю тему.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА