12:14 15.06.2018

Тимошенко пропонує для обговорення парламентську форму правління канцлерського типу в Україні

2 хв читати
Тимошенко пропонує для обговорення парламентську форму правління канцлерського типу в Україні

Лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко виступила з пропозицією обговорити в суспільстві парламентську форму правління канцлерського типу.

"Я хочу запропонувати для громадського обговорення парламентську форму правління канцлерського типу", - сказала Ю.Тимошенко на всеукраїнському форумі "Новий курс України" в п'ятницю в Києві.

При цьому вона зазначила, що парламентська форма правління довела свій пріоритет у країнах з високим рівнем життя населення.

Ю.Тимошенко підкреслила, що більшість успішних країн світу мають парламентську форму правління.

На одному зі слайдів, які супроводжували програмний виступ політика, були викладені ризики і недоліки парламентської і президентської форм правління.

Серед недоліків президентської форми правління - періоди, коли президент не покладається на більшість у парламенті, що робить владу слабкою; неефективність в "інформаційну епоху масового співробітництва". Ризики - у відсутності стримувань і противаг, а також у тому, що лідери держави схильні до авторитаризму, залежать від будь-яких сил.

"Чи можемо ми покладатися на одну людину в прийнятті рішень? Давайте згадаємо, з чого почалася Революція гідності. З того, що один бовдур просто вирішив не підписувати угоду з Європейським Союзом", - пояснила Ю.Тимошенко.

На її думку, усунути зазначені вище недоліки президентської форми правління неможливо.

Серед недоліків парламентської форми, згідно з презентацією лідера "Батьківщини" - не всенародне обрання прем'єр-міністра або канцлера, складність створення коаліції, виникнення ситуації "уряд меншості".

За словами політика, цих недоліків у парламентській формі можна уникнути.

"Цей недолік (порядок обрання лідера - ІФ) долається тим, що на чолі партійного списку у балотуванні в парламент стає кандидат на посаду канцлера. І люди голосують одночасно - за канцлера всенародно і за парламентський список. І коли перемагає партія, ніхто не може витягнути з-під столу невідомого кандидата в канцлери", - пояснила Ю.Тимошенко.

Крім того, вона вважає, що Україні слід скористатися досвідом Італії і Франції, де "обирають парламент у два тури".

Лідер "Батьківщини" також виступає за зниження прохідного бар'єру до парламенту для партій до 1,5-2%. Вона зазначила, що проти двопартійної системи в країні, а низький прохідний бар'єр допоможе потрапити в парламент "молодим партіям".

"До другого туру виходять дві партії, які набрали найбільшу кількість голосів в країні. І в другому турі хтось отримає перше місце і більшість в парламенті", - пояснила вона.

План лідера "Батьківщини" також передбачає конкретний розмежований перелік повноважень в кадрових питаннях для більшості і опозиції.

Ю.Тимошенко виступає за введення біометричної системи голосування у Верховній Раді, щоб усунути неперсональне голосування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА