17:04 16.06.2018

Принцип "малих кроків" деокупації Донбасу можливий тільки за умови консенсусу всіх сторін, зокрема Росії – Аваков

3 хв читати
Принцип "малих кроків" деокупації Донбасу можливий тільки за умови консенсусу всіх сторін, зокрема Росії – Аваков

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що запропонований ним принцип малих кроків "деокупації Донбасу дасть змогу повернути не тільки території, а й "уми людей", що живуть там, але можливий тільки за умови консенсусу міжнародних організацій, України та Росії.

"Ми пропонуємо механізм малих кроків, крок за кроком, за якого Україна демонструє, як вона проводить деокупацію, скажімо, в Новоазовському (сільському) районі або в індустріальній Горлівці. Вона показує, що перш за все – якість життя і повага до людини. Це механізм боротьби за уми тих людей, яким промивають голову російські телеканали і російська пропаганда", – сказав А.Аваков журналістам у Харкові в суботу.

Водночас він визнав, що принцип "малих кроків" можливий тільки за умови консенсусу всіх сторін, зокрема Росії.

"Дуже важливо і треба чітко зрозуміти, що механізм малих кроків можливий за умови консенсусу міжнародних організацій, країн-гарантів, України, і, на жаль, Росії. Росія повинна прийняти правило, що вона має виходити з Донбасу, а ми повинні прийняти ті правила, які дадуть нам змогу отримати результат, мінімально рахуючись з їхніми (російськими – ІФ) побажаннями", – сказав міністр.

Він також зазначив, що згідно з даними соціологічних досліджень, більше половини жителів на окупованих територіях хочуть повернутися в Україну.

"За соціологічними дослідженнями, які ми маємо – вони дуже приблизні, тому що там дуже важко працювати соціологічним службам – близько 60% людей на окупованих територіях готові і хочуть повернутися в Україну, близько 20% хотіли б, але бояться перехідного періоду, і 20% хочуть в Росію", – сказав А.Аваков.

Глава МВС також зазначив, що раніше внесений до Верховної Ради України законопроект про колаборантів недостатньо глибоко опрацьований. "Один із варіантів закону про колаборантів внесений, він є в парламенті. Але, на мій погляд, він не досить глибоко опрацьований", – сказав він.

А.Аваков наголосив, що виступає за одночасне ухвалення закону про колаборантів і закону про амністію. "На мій погляд, дуже важливо приймати пакетом, коли є дві чаші терезів: один закон про колаборантів, про міру відповідальності тих, хто співпрацював з окупаційною владою, і один закон про амністію", – вважає міністр.

На його думку, амністія має поширюватися на тих, хто був вимушений взаємодіяти з окупаційною владою, щоб вижити, але при цьому не вчинив тяжких злочинів.

"Це дуже важливо розуміти тим, хто живе зараз в смузі перед лінією розмежування і на окупованих територіях. Я дуже чітко заявляю свою позицію і сподіваюся, що мене підтримає більшість у суспільстві, що відповідальність мають понести ті люди, які скоювали тяжкі злочини, на руках яких кров наших солдатів, хто брав участь у збройних формуваннях, стріляв, убивав, чинив тиск проти українських військових і проти мирних жителів... Цих людей чекає покарання. Що стосується тих, хто як, припустимо, лікар, вчитель чи сільський писар, змушений був працювати і співпрацювати так чи інакше з цією незаконною владою, то, думаю, в суспільстві вистачить розуму й розуміння цих людей амністувати і не пред'являти їм жодних претензій, тому що не так просто виживати на окупованих територіях", – сказав А.Аваков.

У грудні 2017 року група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді України законопроект про захист української державності від проявів колабораціонізму (№7425).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА