09:57 18.06.2018

Порошенко: Ми створюємо групу в ЄС, щоб зупинити "Північний потік-2"

2 хв читати

 Президент України Петро Порошенко заявляє, що влада країни створює в Європейському Союзі групу, яка повинна зупинити будівництво другої нитки російського газопроводу в обхід України "Північний потік - 2", а також ведуть переговори з Німеччиною про створення міжнародного консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС).

"Північний потік-2" - це абсолютно політиканський проект, який спрямований проти України, який не має ніякої економічної складової, який намагається забрати з України бюджет, що дорівнює майже $3 млрд. Однак, я переконаний, що спільними, об'єднаними зусиллями ми зможемо його зупинити ... Саме тому ми зараз створюємо групу в Євросоюзі, яка повинна зупинити "Північний потік-2". Саме тому ми активно ведемо переговори з Німеччиною. Запрошуємо їх створювати міжнародний консорціум з управління державною газотранспортною системою України", - написав П.Порошенко у своїй замітці в онлайн-платформі для соціальної журналістики Medium".

При цьому президент України підкреслив, що умовою участі ФРН у міжнародному консорціумі з управління українською ГТС "є зупинка "Північного потоку-2".

"Давайте говорити про те, що наші партнери з США також рішуче налаштовані. І ніхто проти санкцій США також не піде", - висловив переконання він.

Глава держави зазначив, що не стане розкривати всі інструменти, які українська з сторона застосовує для того, щоб зупинити будівництво "Північного потоку-2".

"Але хочу окремо підкреслити: для нас це дуже важлива справа. І я сподіваюся, що будівництво вдасться зупинити", - додав президент.

П.Порошенко пояснив масштаб загрози втрати Україною $3 млрд від введення в дію "Північного потоку - 2": "це та сума, яка сьогодні витрачається на всю оборону України. Вам зрозуміло для чого він будується? Чи не для того, щоб економічними факторами провести диверсифікацію. А для того, щоб Україну залишити без грошей на фінансування нашої оборони ".

За його словами, другий фактор, який обов'язково потрібно брати до уваги, це фактор безпеки, який перестане функціонувати в разі отримання Росією можливості постачати природний газ в Європу в обхід України.

"Чому (президент РФ Володимир - ІФ) Путін зволікає перед тим, як атакувати нашу державу? Коли в нас в 2014 році майже не було армії, чому він не пішов далі? Тому що, якщо в результаті агресії буде зупинена газотранспортна мережа, то Путін перестане отримувати від Європи оплату за газ, який транзитом перекачується через територію України, а ця сума лише в минулому році дорівнювала $30 млрд. І Росія без цих 30 млрд не проживе. а коли вони переключаться в обхід (ГТС України - ІФ), цей фактор безпеки перестане працювати", - зазначив П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА