14:23 18.06.2018

У ВР проведуть консультації стосовно механізму виправлення норми закону про ВАКС щодо подання апеляцій - Парубій

2 хв читати
У ВР проведуть консультації стосовно механізму виправлення норми закону про ВАКС щодо подання апеляцій - Парубій

У Верховній Раді проведуть консультації, щоб визначитися з порядком виправлення норми в законі про Вищий антикорупційний суд щодо подання апеляцій, заявив спікер парламенту Андрій Парубій.

"Механізм внесення змін до закону, звісно, існує. Це може бути внесено групою депутатів, окремим депутатом. Думаю, що протягом сьогоднішнього дня обговорюватимемо можливості - це може бути окрема правка, а може бути в законі, який нині готується щодо судоустрою, - вона може бути внесена і в тіло законопроекту до другого читання", - сказав А.Парубій на брифінгу для журналістів після погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту в понеділок у Києві.

"Технічно формат існує. Нам доведеться провести консультації, щоб визначити, який із форматів буде найбільш оптимальним для рекомендацій щодо голосування в залі", - додав спікер.

За словами А.Парубія, про остаточне формулювання відповідної норми він дізнався перед підписанням ухваленого парламентом закону.

При цьому він додав, що це положення містилося в рішенні комітету з питань правової політики та правосуддя, яке роздали народним депутатам перед голосуванням.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд (ВАКС, президентський законопроект №7440), що є однією з ключових умов продовження співпраці з МВФ.

Деякі положення цього законопроекту в другому читанні були змінені в результаті консультацій із МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів під час обрання суддів.

Зокрема, закон визначає порядок проведення конкурсу з відбору антикорупційних суддів.

Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання, Вищому антикорупційному суду (ВАКС) будуть підслідні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених у примітці ст. 45 (1) Кримінального кодексу України, ст. 206 (2), 209, 366 (1) КК.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування, за винятком деяких положень, які набувають чинності з початком роботи ВАКС.

13 червня в офіційній парламентській газеті "Голос України" було опубліковано закон про Вищий антикорупційний суд.

Громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК) звернула увагу на положення, згідно з яким апеляції в справах НАБУ, які вже розглядають суди, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не в Антикорупційному суді.

У ЦПК наголошують, що відповідна норма не була зачитана головою комітету з питань правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед голосуванням за закон у цілому та не обговорювалася на комітеті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА