16:12 19.06.2018

Беца: Нікчемні вироки окупаційних судів Криму у справі "26 лютого" - ще один доказ злочинів РФ для міжнародних судів

2 хв читати
Беца: Нікчемні вироки окупаційних судів Криму у справі "26 лютого" - ще один доказ злочинів РФ для міжнародних судів

У Міністерстві закордонних справ України засудили вироки для українських активістів в окупованому Росією Криму у справі "26 лютого".

"Рішуче засуджуємо нікчемні вироки незаконних судів окупанта у справі "26 лютого". Ще один доказ злочинів РФ для подання в міжнародні суди", - написала речник МЗС Мар'яна Беца на своїй сторінці в "Твіттері" у вівторок.

Раніше у вівторок інтернет-видання "Крим.Реалії" повідомило, що т.зв. "Центральний районний суд Сімферополя "засудив фігурантів "справи 26 лютого" до умовних термінів.

Зокрема, активістів Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі засудили до 4 років 6 місяців умовно, Арсена Юнусова і Ескендера Кантемирова - до 4 років умовно, Ескендера Емірвалієва - до 3 років і 6 місяців умовно з випробувальним терміном 3 роки кожному.

Як повідомлялося, 26 лютого 2014 року перед будинком парламенту Криму пройшов мітинг прихильників територіальної цілісності України, з іншого боку були активісти партії "Русское единство" і козаки, які підтримують анексію півострова.

У січні 2015 року т.зв. "Кримське управління Слідчого комітету РФ" порушило кримінальну справу про масові заворушення на мітингу 26 лютого. За версією слідства, в результаті бійки і тисняви на акції під стінами парламенту загинули двоє людей, ще 79 осіб отримали травми.

Серед затриманих виявилися прихильники територіальної цілісності України: заступник голови глави меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, а також активісти А.Асанов, М.Дегерменджі, Е.Кантемиров, Талят Юнусов, Е.Емірвалієв, А.Юнусов і Ескендер Небієв.

Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на дві: відокремивши в окремий процес справу головного підозрюваного - А.Чийгоза.

Пізніше Т.Юнусов і Е.Небієв пішли на угоду зі слідством і визнали провину, в грудні 2015 року Т.Юнусова засудили до 3,5 років умовно, а Е.Небієва до двох років, також умовного терміну.

11 вересня 2017 року т.зв. "Верховний суд Криму" засудив А.Чийгоза до 8 років колонії, але в 25 жовтня той вийшов на свободу, був переправлений до Туреччини, звідти прилетів в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА