07:36 20.06.2018

США залишають Раду ООН з прав людини

3 хв читати
США залишають Раду ООН з прав людини

США виходять з Ради ООН з прав людини, заявила американський постпред при Всесвітній організації Ніккі Хейлі.

"США офіційно виходять з Ради ООН з прав людини. При цьому я хочу, прояснити, що цей крок не є відступом від зобов'язань в галузі прав людини", - сказала Н.Хейлі журналістам під час прес-конференції в Держдепартаменті.

Вона зазначила, що заклики американської влади до реформи Ради за рік не були почуті, і рішення про вихід з Ради було прийнято після того, як США "не побачили жодного прогресу".

"Ми пішли на цей крок тому, що наша прихильність (дотримання прав людини - ІФ) не дозволяє нам залишатися частиною лицемірної і корисливої організації, яка знущається над правами людини", - продовжила американський постпред.

За словами Н.Хейлі, рішення не було прийнято легковажно.

"Коли 17 місяців тому змінилася адміністрація, нам були добре відомі величезні недоліки Ради з прав людини. Ми могли б негайно вийти. Але ми цього не зробили. Замість цього ми сумлінно намагалися вирішити проблеми", - підкреслила вона.

Н.Хейлі заявила, що Рада ООН з прав людини "є захисником порушників прав людини і помийною ямою політичної упередженості", тому США не можуть їй довіряти.

"Якщо Рада ООН з прав людини збирається нападати на країни, які підтримують права людини і захищає країни, які зловживають правами людини, то Америка не повинна надавати їй будь-якої довіри", - пояснила вона.

"Коли так звана Рада з прав людини не може змусити себе боротися з масовими порушеннями в Венесуелі та Ірані і вітає Демократичну Республіку Конго в якості нового члена, то Рада перестає бути гідною свого імені", - продовжила американський постпред при ООН.

Н.Хейлі також звинуватила Раду в "нескінченної ворожості по відношенню до Ізраїлю".

У свою чергу дипломат зазначила, що США продовжать підтримувати права людини за межами Ради і розглянуть можливість повернутися до неї в майбутньому, якщо будуть проведені необхідні реформи.

"Якщо реформа відбудеться, ми будемо раді знову до неї приєднатися", - заявила вона, додавши, що США "кожен день використовували голос Америки для захисту прав людини в ООН" і "будуть продовжувати це робити".

У травні цього року на спеціальній сесії Ради ООН з прав людини в Женеві була прийнята резолюція із закликом провести міжнародне розслідування дій ізраїльських військових проти учасників масових протестів в секторі Гази, які почалися 30 березня 2018 року. Представник Ізраїлю назвала цю резолюцію політично мотивованою. США проголосували проти.

Рішення про створення Ради ООН з прав людини замість однойменної Комісії було прийнято на Саміті в ООН в 2005 році. Це орган Генеральної Асамблеї ООН. Він збирається регулярно, не менше трьох разів на рік. Одна з сесій є основною і триває десять тижнів. Рада може проводити спеціальні надзвичайні сесії на вимогу однієї третини її членів, в тому числі, для розгляду тривожних ситуацій з правами людини в окремих країнах.

У складі Ради з прав людини - 47 держав. У групи східноєвропейських держав у цьому органі шість місць. У Азії і Африки - по 13 місць, у Латинської Америки - вісім і у групи, що об'єднує західноєвропейські держави, США, Канаду та Ізраїль, - сім місць.

Кожен член Ради обирається більшістю голосів членів Генасамблеї шляхом прямого таємного голосування. Члени Ради мають дотримуватися високих стандартів захисту прав людини. Якщо вони будуть викриті в масовому і систематичному порушенні прав людини, то їх членство в Раді може бути припинене двома третинами голосів членів ГА ООН.

Члени Ради обираються на три роки і не мають права на негайне переобрання після двох наступних один за одним строків повноважень. Офіційно термін повноважень США в Раді з прав людини закінчується в 2019 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА