13:34 20.06.2018

КС визнав конституційним президентський законопроект про зняття депутатської недоторканості з 2020 року

4 хв читати
КС визнав конституційним президентський законопроект про зняття депутатської недоторканості з 2020 року

 Конституційний суд(КС) України визнав конституційним президентський законопроект(№7203) про внесення змін до статті 80 Основного закону(відносно відміни недоторканості народних депутатів), яким передбачається введення цієї норми з 2020 року.

"Конституційний суд України визнав відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституцій України законопроект про внесення змін до статті 80 Конституцій України(відносно недоторканості народних депутатів України) (регістр. №7203) ", - повідомляється на офіційному сайті КС в середу.

КС під час перевірки запропонованого законопроекту виходив з того, що верховна Рада восьмого скликання протягом року не розглядало і не змінювало положення статті 80 Конституцій України. Отже, законопроект відповідає вимогам ст. 158 Основного закону.

Крім того, КС констатує, що на час надання їм цього висновку(до 19 червня, коли було прийнято це рішення) рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією України, не прийнято, тому правових підстав, які б робили неможливим внесення змін до Основного закону, немає.

Таким чином, Конституційний суд вважає, що законопроект відповідає вимогам ч. 2 ст. 157 Конституцій України.

КС неодноразово розглядав законопроекти про внесення змін до статті 80 Конституцій України відносно обмеження депутатської недоторканості і давав висновки про те, що пропоновані зміни про відміну недоторканості народних депутатів України торкаються тільки їх спеціального статусу і не впливають на зміст конституційних прав і свобод людини і громадянина(їх відміну або обмеження), отже, не суперечать вимогам ч. 1 ст. 157 Конституцій України.

На час розгляду Конституційним судом цієї справи підстав для зміни викладених їм раніше юридичних позицій з вказаних питань немає.

"Таким чином, Конституційний суд України вважає, що законопроект, яким пропонується викласти статтю 80 Конституцій України в новій редакції, не передбачає відміну або обмеження прав і свобод людини і громадянина і являється вимогам частини першої статті, що не суперечать, 157 Конституцій України", - також вказано в укладенні КС.

В той же час КС вважає за доцільне звернути увагу на те, що, приймаючи рішення про відміну депутатської недоторканості, необхідно враховувати стан політичної і правової системи України - її здатність у разі повної відсутності інституту депутатської недоторканості забезпечити безперешкодне і ефективне здійснення народними депутатами України своїх повноважень, функціонування парламенту, а також реалізацію конституційного принципу розділення державної влади.

Крім того, КС підкреслює, що запропоновані законопроектом зміни в статтю 80 Конституцій не спрямовані на ліквідацію незалежності або порушення територіальної цілісності України, тобто, не суперечать вимогам ч. 1 ст. 157 Основного закону.

Президентський законопроект містить пункт 2, що встановлює дату вступу в силу вказаного закону. "Цей пункт не передбачає відміну або обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямований на ліквідацію незалежності або порушення територіальної цілісності України, отже, не суперечить вимогам частини першої статті 157 Конституцій України", - підкреслили в КС.

Враховуючи викладене, Конституційний суд України визнав відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституцій України законопроект(№7203) про внесення змін до ст. 80 Конституцій України(відносно недоторканості народних депутатів України).

Укладення КС є обов'язковим, остаточним і таким, яке не може бути оскаржене.

Згідно з президентським законопроектом(№7203), запропоновано внести зміни в статтю 80 Конституцій України, виклавши її в редакції: "Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті і його органах, за винятком відповідальності за зневагу або наклеп".

У пояснювальній записці до документу вказано, що питання про відміну недоторканості народних депутатів України досі залишається невирішеним і не втратив актуальності. Громадська думка із цього приводу свідчить, що "гарантії недоторканості народних обранців в існуючому об'ємі є невиправданими і по суті перетворилися на гарантії безкарності".

Передбачено, що закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Раніше в червні 2018 року КС визнав конституційним внесений народними депутатами законопроект №6773 про внесення змін до Основного закону в частині відміни депутатської недоторканості.

19 жовтня 2017 року верховна Рада підтримало включення до порядку денного сесії і напрям для укладення в КС президентського законопроекту(№7203) про внесення змін до ст. 80 Конституцій України відносно недоторканості народних депутатів.

Народні депутати підтримали також включення до порядку денного сесії і напрям до Конституційного суду депутатського законопроекту(№6773) про внесення змін до Конституції України в частині відміни недоторканості народних депутатів.

За своєю суттю законопроекти №7203 і №6773 відрізняються лише тим, що, згідно з президентською ініціативою, зміни в Конституцію в частині відміни недоторканості повинні набути чинності 1 січня 2020 року.

Після укладення КС законопроекти будуть передані у Верховну Раду. Остаточне схвалення(прийняття в цілому), згідно з процедурою внесення зміни в Конституцію, можливо при 300 голосах парламентарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА